AdwCleaner

Ücretsiz yazılımlar, ek bir ücret ödememize gerek kalmadan hayatımızı kolaylaştırıyor. Ama her ücretsiz yazılım bir değil. Bazıları, sizden belki para almıyorlar, ama bilgisayarınıza kurdukları araç çubuklarından (toolbar), etkinleştirdikleri arama motorlarından ve ana sayfanızı değiştiren haydut yazılımlardan gelir sağlar. Siz yalnızca ihtiyacınız olan yazılımı kurduğunuzu sanırsınız, ama onlar arka planda kurdukları başka programlarla bilgisayarınızı kullanılmaz hale getirebilirler. Bilgisayarınızda Ask Toolbar, Babylon Toolbar gibi programlar yüklüyse, tarayıcınızın ana sayfası sürekli size bir şeyler satmaya çalışıyorsa, kendi kurmadığınız programlar bilgisayarınızda virüs olduğunu söyleyip duruyorlarsa muhtemelen sizin de böyle bir sorununuz var demektir. Küçük ve ücretsiz bir program olan AdwCleaner aradığınız kurtarıcı olabilir.

Sade Arayüz

Tek bir işlevi olan ve o görevi layıkıyla yerine getiren programları sevmemek mümkün değil. Bir de basit bir arayüzüne sahiplerse, böyle programları alet kutunuza koymaktan çekinmeyin. AdwCleaner öyle bir program.

AdwCleaner'ı indirdikten sonra bilgisayarınıza kurmanız gerekmiyor. İndirdiğiniz dosyayı çalıştırdığınızda toplam 4 butondan oluşan bir arayüzle karşılaşıyorsunuz. İnsan bu kadar basit görünümlü bir programın işini başarıyla yapmasına şaşırıyor.

Not: AVG bu programı virüs sanıp kullanıcılarını uyarıyor. Bu uyarıyı dikkate almayın. AdwCleaner'ı bilgisayarlarımda güvenle kullandım. Programla ilgili herhangi kötü bir yoruma da rastlamadım.

AdwCleaner'ın basit bir arayüzü var.

Programı açtığınızda altta gördüğünüz 4 butonun işlevleri kısaca şöyle:
  1. Search: Bilgisayarınızı tarayıp zararlı yazılımları bulmak
  2. Delete: Billgisayarınızda bulunan zararlı yazılımları silmek
  3. Uninstall: AdwCleaner programını bilgisayarınızdan silmek
  4. Donate: AdwCleaner programının tasarımcılarına bağışta bulunmak

Programın Kullanımı

Programın kullanımı oldukça basit. Fakat başlamadan önce açık olan programlarınızı kapatmanızı öneririm. Bu, AdwCleaner'ın işini kolaylaştıracaktır. Önce Search butonuna basarak bilgisayarınızı taratın. Taramanın sonunda AdwCleaner, bilgisayarınızda bulduğu zararlı programları listeleyen bir metin dosyası oluşturacaktır. Dilerseniz bu metin dosyasını inceleyip bilgisayarınızdaki hangi yazılımların AdwCleaner tarafından "zararlı" olarak sınıflandırıldığını görebilirsiniz.

AdwCleaner bulduğu zararlı yazılımlar bir metin dosyası halinde görüntüler.

Tarama işleminden sonra Delete tuşuna basarak AdwCleaner'ın bulduğu zararlı program ve dosyaları yok etmesini sağlayabilirsiniz.

AdwCleaner sizi nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda uyarıyor.

Bu arada şu aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşabilirsiniz. Bu ekranın amacı kullanıcıyı bilgilendirmektir. OK tuşuna basarak işleme devam edebilirsiniz. Yine de bu ekranda yazılanları aklınızın bir köşesinde bulundurmanızda yarar var. Çevirecek olursak:
AdwCleaner'ı kullanıyorsanız muhtemelen bilgisayarınızda zararlı yazılımların bulunduğunu düşünüyorsunuz demektir. Bu türden yazılımlardan sakınmak için şunlara dikkat etmelisiniz:
  • Programları her zaman resmi web sitelerinden ya da güvenilir kaynaklardan edinin.
  • Programları kurarken hızlı hızlı "İleri" (Next) butonuna basmayın. Programın koşullarına ve ek programlar yükleyip yüklemediğine dikkat edin.
  • Eğer ek programlar yüklenmeye çalışılıyorsa, bu programların önlerindeki seçimleri kaldırarak kurulmalarını engelleyin.
  • Anti-virüs yazılımınızın PUP (istenmeyen programlar) seçeneğini etkinleştirin.

Temizlik bittiğinde AdwCleaner aşağıdaki gibi bir diyalog kutusu göstererek bilgisayarınızı yeniden başlatmayı talep edecektir. Bilgisayarınızı yeniden başlatmadan temizlik işlemi tamamlanmayacağından, bu talebi dikkate alıp bilgisayarınızı hemen yeniden başlatmanızı öneririm.

Temizlikten hemen sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmanızı öneririm.

Bilgisayarınız açıldığında sizi daha önce gördüğünüze benzer bir metin dosyası karşılayacak. Bu metin dosyasında bilgisayarınızdan hangi program ve dosyaların silinmiş olduğunu görebilirsiniz.

Programı Kaldırın

AdwCleaner'ı bilgisayarınıza kurmanız gerekmediğini söylemiştik. Bu nedenle arayüzde bulunan Uninstall butonu biraz kafa karıştırıcı olabilir. Bu buton, programın çalıştırılabilir dosyasını bilgisayarınızdan siler. Bu adım çok gerekli olmasa da yapmanızı öneririm. İleride programa yeniden ihtiyaç duyduğunuzda yeniden indirip programın son sürümünü kullanmış olursunuz. Yarım megabaytlık bir dosyayı indirmek birkaç saniyeden fazla sürmese gerek.

İndirme Linkleri

Programın ana sayfası: General Changelog Team
İndirme linki: Birincil Kaynak, Ayna (Bleeping Computer)

İndirme linkleri çalışmazsa program ana sayfasındaki disk işaretine tıklayarak programı indirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder