Cue Sheet Kullanarak Müzik Dosyası Parçalama

Teker teker parçalar (track) biçiminde değil de bütün bir albüm olarak kodlanmış (encode) albümleri sonradan teker teker mp3'lere çevirmek bazen bir külfet olabiliyor. Bunun için Internet'te çeşitli yöntemlerden söz ediliyor. Çoğu çok sayıda manuel süreç içeren bu yöntemleri çekici bulmayanlar için cue sheet kullanarak parçalama iyi bir alternatif oluşturuyor. Adım adım bu parçalama işlemini inceleyelim...




Kimi zaman cue sheet'ler elimizdeki müzik dosyasıyla birlikte gelir, çünkü böyle bütün albüm dosyaları genellikle daha sonradan tekrar CD'ye yazılarak kullanılabilmeleri için kayıpsız (lossless) formatlara çevrilmişlerdir. Eğer elinizdeki albüme ait cue sheet albüm dosyasıyla birlikte gelmemişse Internet'ten bulmanız gerekiyor demektir. Bunun için kullanılabilecek en kapsamlı arama motoru FreeDB veri tabanını arayıp işleyen Cue Sheet Heaven. Ne yazık ki bu kaynaktaki arama sonuçları (FreeDB'nin arama motoru pek başarılı olmadığı için) her zaman istediğiniz kadar rafine olamıyor. Bir de üstüne başka bir sitenin arama sonuçlarını kullanması eklenince site oldukça yavaş çalışıyor denebilir. Cue Sheet Heaven'ın çalışma esası basit: FreeDB'de albümlerle ilgili girilmiş bulunan verileri işleyerek cue sheet formatına çeviriyor. Böylelikle eğer elinizdeki albümle ilgili cue sheet'i bulabilmişseniz bundan sonrası oldukça kolay.
Bütün olarak kodlanmış albümü cue sheet kullanarak parçalara ayırmak için tasarlanmış bir program var: Medieval CUE Splitter. Programı bu linkten indirip kurabilirsiniz.

Şimdi elimizde bir albüm bulunduğunu ev bunun cue sheet dosyasını Cue Sheet Heaven'dan bulduğumuzu varsayalım.



Cue Sheet

Cue Sheet dosyasıyla müzik dosyasının aynı adda olması gerekmiyor. Bu işlemler sırasında kolaylık olması için böyle seçildi. Bu aşamada cue sheet dosyasına çift tıklayarak Medieval CUE Splitter'ı açıyoruz. Program açılır açılmaz bize cue sheet ile bağlantılı müzik dosyasını soracaktır.



Medieval Cue Splitter

İlgili dosyayı seçtikten sonra cue sheet yüklenir ve parçalarla ilgili bilgiler Medieval CUE Splitter ekranında görünür.


Medieval Cue Splitter
Şimdi artık "Split" butonuna basarak büyük albümün parçalara bölünmesini başlatabilirsiniz. Program önce ayırma sonucu oluşacak parçları nereyekoymasını istediğinizi soracaktır.


Çıktı Klasörü

Sonrasında parçalama işlemi başlar:


Parçalama İşlemi

İşlem tamamlandığında program bir uyarı ekranıyla haber verir.


Bitiş uyarısı

Şimdi artık çıktılar için belirlediğiniz klasöre gidip parçalanmış müzik dosyalarının keyfine varabilirsiniz.


Parçalanmış müzik dosyaları

Buklasörde yalnızca müzik dosyaları değil bütün müzik dosyalarınınorijinal albümdeki sırayla sıralandığı bir de m3u dosyası bulunur. Bu dosyanın oluşturulmasını istemiyorsanız File>Configuration adımından"Generate .m3u file containing the playlist (for Winamp)" ifadesinin önündeki tiki kaldırarak bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Programınana sayfasında desteklediği formatlar WAVE, MP3, FLAC, APE, OGG, WMA,MPC, WV ve TTA olarak sıralanmış. Ayrıca ID3v2 desteğine sahip olması programın önemli artılarından biri.

Program, Medieval Freeware License ile dağıtılan ücretsiz bir yazılım.

1 yorum:

  1. elimde DSD128 5.6 kHz Cue dosyası var. foobara attığımda 9 şarkı gözüküyor, süreleriyle birlikte ancak bunlar LP'den yapılma bu nedenle taglarına ayrılmamış dosyalar. cue dosyaları dsf dosyalarıyla birlikte verilmiş bunları talarına nasıl ayırabilirim.

    YanıtlaSil