Bir Blog Nasıl Takip Edilir?

Blogları, haber sitelerini, köşe yazarlarını, hatta forumları takip etmenin en pratik yolu RSS kullanmaktır. Zamandan tasarruf etmek, site site dolaşıp haber aramaktan kurtulmak ve reklâm şirketlerinin takibinden korunmak istiyorsanız siz de RSS teknolojisinin kullanmalısınız. Bu yazıda RSS linklerinin nasıl buluncağı ve takip edileceği konularını inceleyeceğiz.

RSS teknolojisini kullanabilmek için bir RSS okuyucusuna ihtiyacınız olacak. RSS okuyucu kullanımını e-posta kullanımına benzetebiliriz. Haberler ve blog yazıları RSS okuyucunuza gelir. Siz de istediklerinizi okur, istemediklerinizi görmezden gelip okunmuş gibi işaretleyebilirsiniz. Çok sayıda ücretsiz RSS okuyucu hizmeti var. Burada en yaygınlarından biri olan Feedly’yi kullanacağız. Ama bütün RSS okuyucular temel işlevler bakımından birbirinin aynıdır.

Feedly’ye Giriş

Feedly kullanmak için önce siteye giriş yapmanız gerekiyor. Bunun için http://feedly.com/ adresine gidip sağ üst köşedeki Login linkine tıklamalısınız. Bu linke tıkladığınızda siteye giriş yapmak için çeşitli seçeneklerle karşılaşacaksınız. Google, Facebook, Twitter ya da Microsoft hesaplarınızdan birini kullanarak Feedly’ye giriş yapabilirsiniz (ayrıca Feedly’ye kaydolmanız gerekmez).

Feedly Login

Feedly’ye giriş yaptığınızda boş bir ekranla karşılaşacaksınız.

Feedly Başlangıç

RSS Linklerini Bulmak

Bu boş ekranı ilginizi çeken haber ve bloglarla doldurmak için bilmeniz gereken bazı şeyler var. İlk öğrenmeniz gereken şey RSS linklerinin nasıl bulunacağı. Haber siteleri ve bloglar, RSS linklerini genellikle turuncu bir ikonla işaretlerler:

RSS

Dolayısıyla, bir haber sitesinde ya da blogda ilk aramanız gereken, böyle bir ikonun olup olmadığı (bazı haber siteleri RSS linkini ikonsuz olarak sitenin en altına koyuyorlar). Bu ikonu bulup tıkladığınızda ya doğrudan RSS linkine ya da sitenin hangi RSS linklerini sağladığını gösteren bir sayfaya ulaşırsınız. Bazı haber siteleri her bir kategori için ayrı bir RSS linki verir. Bu sayede yalnızca ilginizi çeken konulardaki haberlere ulaşırsınız.

Radikal gazetesi RSS linkleri

İlgimizi çeken RSS linklerini bulduğumuzda, bu linkleri RSS okyucumuza girmemiz gerekir. Bunun için RSS linkinin üstüne sağ tıklayıp kısayolu (link adresini) kopyalayın. Sonra da kopyaladığınız adresi Feedly’nin ana sayfasındaki kutucuğa girin:

Feedly RSS girişi

Enter tuşuna bastığınızda Feedly girdiğiniz adresi analiz edecek ve size bir önizlemesini gösterecek:

Feedly önizleme

Önizleme doğruysa +feedly linkine tıklayarak işleme devam edebilirsiniz. Feedly son olarak bu RSS’i habgi kategoriye eklemek istediğinizi soracak. Yeni bir kategori oluşturabilir, ya da kategorilendirme işlemini sonraya bırakabilirsiniz.

Feedly kategori penceresi

En alttaki Add butonuna tıkladığınızda, RSS linkiniz okuyucunuza eklenmiş olacak.

Feedly’ye başka RSS linkleri eklemek isterseniz sol menüzdeki Add Content linkine tıklayarak yukarıdaki adımları tekrar edebilirsiniz.

Feedly İçerik Ekleme Linki

Feedly, RSS öğelerini dergi (magazine) görünümünde gösterir.

Feedly dergi görünümü

Siz de benim gibi daha özlü görünümleri tercih ediyorsanız, görünüm ayarlarınızı yalnızca başlıkları gösterecek biçimde değiştirebilirsiniz:

Feedly başlık görünümü

Feedly’nin başka ayarlarına ulaşmak için soldaki menünün en altında bulunan üç nokta şeklindeki ayarlar butonuna tıklamalısınız:

Feedly Ayarlar

Blogların RSS linklerini bulmak çoğu zaman gerekmez, çünkü RSS okuyucular Blogspot, Wordpress, Tumblr gibi popüler blog altyapılarının RSS linklerini nerede bulacaklarını bilirler. Bu nedenle, yapmanız gereken tek şey blog adresini RSS okyucunuza girmektir. Meselâ, Alet Kutusu’nu takip etmek için, Feedly’ye eklemeniz gereken adres, sitenin kendi adresidir (http://aletkutusu.blogspot.com) Bu adresi girdiğinizde Feedly RSS linkini otomatik olarak bulacaktır.

Artık haberlerinize ve takip etmek istediğiniz bloglara ulaşmak için gitmeniz gereken tek bir adres var: http://feedly.com/ Sizin habere gitmenize gerek yok, haber size gelecek, üstelik hiçbir program kurmanıza, bilgisayarınıza ek yük bindirmenize gerek kalmadan. Bu şekilde hem zaman kazanacaksınız, hem de takip etmek istediğiniz blog yazarlarının yazılarını kaçırmak gibi sorunlarınız olmayacak.

RSS’i Neden Herkes Kullanmıyor?

RSS teknolojisi, ne yazık ki pek göz önünde değildir. Çünkü RSS hizmeti, içerik sağlayıcılar açısından kârlı değildir. Haber siteleri okurların sürekli sitelerine giriş yapmalarını ister. Böylece reklâm gelirleri artar. Oysa RSS kullanan bir okur, yalnızca ilgisini çeken bir haber varsa haber sitesine giriş yapacaktır. Okur seçme şansına sahiptir: Birden çok haber sitesinin RSS hizmetlerine tek bir ekrandan bakıp yalnızca görmek istediği haberlerin linklerine tıklar. Üstelik zaman tasarrufu da sağlar. Başlıklara şöyle bir göz atıvermek, haber sitesinde gerçek haber avlamaktan çok daha kolaydır.

Haberleri, doğrudan sitelere giderek okumayı tercih ediyor olabilirsiniz. Peki, ne sıklıkla güncellendiği belli olmayan blogları nasıl takip edeceksiniz? Bunun da iki yolu var: 1. Facebook, Twitter, Google+ gibi sosyal paylaşım sitelerinde ilgili blogların sayfalarını beğenebilirsiniz; 2. Blogun RSS beslemesini takip edebilirsiniz. Bu tercihi yaparken şunu göz önünde bulundurmakta yarar var: Sosyal medyada tıkladığınız her link, reklâm şirketleri tarafından takip edilir.

Kısacası, zamandan tasarruf etmek, site site dolaşıp haber aramaktan kurtulmak ve reklâm şirketlerinin takibinden korunmak istiyorsanız RSS teknolojisinin kullanmalısınız.