Gmail'de URL İnceliği

Uzunca bir süredir Gmail'de girdiğiniz her sayfanın bir URL'si var. Bu sayede ilginizi çeken, daha sonra tekrar bakmak isteyeceğiniz epostalarınızı yıldızlarla görünür kılabileceğiniz gibi tarayıcınızın yer imlerine (ya da favorilerine) de ekleyebilirsiniz.



Bu işin yalnızca küçük bir kısmı. Gmail'in bu özelliği sayesinde epostaları içinde arama yapan bir arkadaşınıza yardımcı da olabilirsiniz. Diyelim (Gmail kullanan) bir arkadaşınıza bir eposta gönderdiniz ve o şimdi o eski epostayı bulamadığını söylüyor. Oysa siz gönderdiğinizden eminsiniz. O epostayı kendi Gmail hesabınızda arayıp, bulduğunuzda linkini arkadaşınıza gönderebilirsiniz. Bu, özellikle teknolojiyle arası pek iyi olmayan arkadaşlarınıza ayrıntılı aramalar yapmalarında yardımcı olmanızı da sağlayacaktır. Gmail'in yardım sayfalarında anlatıldığı biçimde ayrıntılı arama yapmayı biliyorsanız, arkadaşlarınızın bir epostayı bulmak için gereğinden fazla zaman harcamalarına engel olabilirsiniz.
Kısa bir örnekle açıklamaya çalışalım. Ayrıntılı arama yapabilmek için söz konusu epostanın bazı özelliklerini bilmek gerekiyor. Arkadaşınıza gönderdiğiniz epostanın sizden gittiğini zaten biliyoruz. Diyelim ki bu epostada onunla paylaşmak istediğiniz bir sunum dosyası bulunuyor. Epostanın bir yerlerinde "eğlence" sözcüğünün de geçtiğini hatırlıyorsunuz. Bu durumda Gmail arama kutusuna from:eren has:attachment merhaba yazıyoruz (eren yerine gmail adresinizi kullanıcı_adı@gmail.com biçiminde yazabileceğiniz gibi yalnizca kullanıcı_adı kısmını da kullanabilirsiniz).
Bu aramayı yaptıktan sonra tarayıcınızın adres çubuğundaki adresi kopyalayıp arkadaşınıza gönderin. Arkadaşınız o adresten Gmail hesabına girdiğinde kendi hesabında sizden gönderilmiş, eklentisi olan ve içinde "eğlence" sözü geçen bütün epostaları karşısında görecektir. Bu örnekte adres çubuğunda şöyle bir ifade yer aldı: https://mail.google.com/mail/?nsr=0&shva=1#search/from%3Aeren+has%3Aattachment+e%C4%9Flence
Kendi Gmail hesabınızda "arkadaş" sözcüğü geçen epostaları bulmak için şu linke tıklayabilirsiniz:
https://mail.google.com/mail/?nsr=0&shva=1#search/arkada%C5%9F
Arkadaşlarınıza zaman kazandırmanın ötesinde onları eposta hesaplarının şifresini ele geçirdiğinizi söyleyerek korkutabilirsiniz de :) Numaranın sınırları sizin yaratıcılığınıza kalmış ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder