GNU/Linux'un özelliklerinden bir tanesi de uyarlanabiliğidir. Mevcut dağıtımların sizin isteklerinize cevap vermediğini düşünüyorsanız, siz de kendi dağıtımınızı oluşturabilirsiniz. Bu nedenle, piyasada aktif olarak geliştirilmeye devam eden yüzlerce farklı GNU/Linux dağıtımı vardır. Bu yüzlerce seçenek arasından seçim yapmak her zaman kolay olmayabilir. Bu yazıda, bu konuda bazı ipuçları sunmaya çalışacağım.
Hangi GNU/Linux dağıtımlarının daha çok kullanıldığını görmek için genellikle DistroWatch sitesinin hazırladığı listeye bakarım (bkz. Ek Kaynaklar). DistroWatch, kendi web sitelerini ziyaret eden kullanıcıların sayısını baz alarak sürekli güncellenen bir liste hazırlıyor. Bu liste, yalnızca web sitesi ziyaretçilerini değerlendirmeye aldığından yanıltıcı olabilir, ama elimizdeki en iyi liste -şimdilik- bu.
Dağıtım Seçme Kriterleri
Hangi dağıtımı kullanacağınıza karar verirken şu hususları göz önünde bulundurmalısınız:
İşletim Sisteminin Dili: GNU/Linux dağıtımlarının büyük çoğunluğunun dilinin İngilizce olduğunu söylemeye gerek var mı, bilmiyorum. Eğer Türkçe bir işletim sistemi kullanmak istiyorsanız, bu konuda güvenilir seçenekler sunan dağıtımlara yönelmelisiniz.
Destek Topluluğu: Bütün büyük dağıtımların forum şekilnde organize olmuş bir destek topluluğu vardır. Kullanıcılar sorun yaşadıklarında, bu destek topluluklarından yardım isterler. Karşılaştığınız sorunların hızlıca çözülebilmesini istiyorsanız, kullandığınız dağıtımın, işleyişi sağlam, dilini anlayabildiğiniz bir destek topluluğunun olması önemlidir. İngilizce bilmiyorsanız, Türkçe destek grupları olan dağıtımlara yönelmenizi öneririz.
Donanım Gereksinimleri: GNU/Linux sistemler genellikle bilgisayarın donanım kaynaklarını daha verimli kullanırlar. Yine de her dağıtım bir değildir. Seçeceğiniz dağıtımın bilgisayarınızın donanım özellikleriyle uyumlu çalışacağından emin olun. İşe, hangi GNU/Linux dağıtımlarının yükte hafif hangilerinin göze hoş gelen grafik özelliklere sahip (Compiz, vs.) olduğunu araştırmakla başlayabilirsiniz.
Kullanım Kolaylığı: Her GNU/Linux dağıtımı kullanıcı dostu olarak tasarlanmıyor. Yıllarca GNU/Linux kullanan uzman kullanıcılar büyük ölçüde kendi işlerini kendileri görebildiği için (ihtiyaç duydukları yazılım paketlerini kaynaktan derleyip kurdukları için) her dağıtımın yeni kullanıcılar için kolaylıklar sağlamasını beklemeyin. Eğer GNU/Linux dünyasında yeniyseniz, size tanıdık görünen, kullanıcı dostu dağıtımlara yönelmenizi öneririz.
Görsel Çekiciliği: GNU/Linux sistemleri zevkinize uygun biçimde özelleştirebileceğinizi daha önce de söylemiştik. Yine de bazı dağıtımlar diğer dağıtımlara göre gözünüze daha hoş gelebilir. Böylece dağıtımı edindikten sonra çok sayıda değişiklik yapmanız gerekmez. Değişik dağıtımların ekran görüntülerini paylaşan siteleri inceleyerek hangi dağıtımın kendi zevkinize uygun olduğunu bulabilirsiniz. Bunun için TheCodingStudio'yu kullanabilirsiniz.
İhtiyaçlarınıza Karşılık Verip Veremeyeceği: Her kullanıcı bir değil. Bazıları yalnızca internete girip belli başlı işlerini halletmek, müzik dinleyip film izlemek için kullanır. Bazıları da müzik bestelemek, yazılım üretmek ya da grafik işlemek için. Sizi diğer kullanıcılardan ayıran bir ihtiyacınız varsa, o ihtiyaca yönelik olarak hazırlanmış dağıtımlar daha çok ilginizi çekecektir. Hem aradığınız programlar halihazırda kurulu olduğundan, hem de destek grupları sizinkine benzer konularla ilgilendiğinden, kendinizi bu dağıtımlarla daha rahat hissedersiniz.
Ne Kadar Kararlı Olduğu: GNU/Linux dağıtımlarının bazıları yalnızca uzun süre test edilmiş, belirli bir kararlılığı olan yazılımlar barındırılar. Bazılarıysa, henüz yeterince test edilmemiş (kullanıcılar tarafından test edilmeye ihtiyacı olan) yazılımlardan oluşurlar. GNU/Linux dünyasına yeni giriyorsanız, size fazla sorun çıkarmayacak kararlı sürümlere yönelmeniz yararınıza olacaktır.
Ek Kaynaklar
- DistroWatch Page Hit Ranking: Listedeki son bir yılın en popülerler ilk 20 dağıtımının belirli bir kalite standardını karşıladığını varsayabilirsiniz. Yine de bir dağıtımın popüler olması tek başına yeterli değildir.
- TheCodingStudio
- "List of Linux Distributions", Wikipedia
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder