Firefox + Google Reader + Google Reader Watcher

Amaç
  • Haberdar olmayanları "RSS"ten haberdar etmek
Malzeme

Hazırlanışı
RSS'in ne olduğunu uzun uzun anlatmayacağım (ilgilenenler http://tr.wikipedia.org/wiki/Rss adresinden ayrıntılı bilgi edinebilirler). Kabaca, web'de güncellenen içerikten kullanıcıların haberdar olmasını sağlayan bir teknoloji. RSS desteği bulunan sitelerdeki içerik RSS okuyucular tarafından derlenip son kullanıcıya iletiliyor. Kullanıcıyı sürekli olarak belirli web sayfalarını kontrol etmek derdinden kurtarıyor. Bunu sağlamak için piyasada çeşitli RSS okuyucular bulunuyor. Feed Reader, FeedDemon, Amphetadesk bunlardan bazıları. Ancak bunların sürekli olarak bilgisayarınızda açık olması gerekiyor, bu da bilgisayarınızın performansını olumsuz yönde etkileyecek bir faktör. Ayrıca, söz konusu RSS derleyici yazılımlarını çalıştığınız her bilgisayara kurmanızı gerektiriyor. Buna alternatif ve oldukça basit bir çözümü tanımaya çalışalım.
Google uzun süre önce Google Reader hizmeti vermeye başladı. Bu yeni araç sayesinde takip etmek istediğiniz RSS'leri online olarak Google Reader listenize ekleyip her yerden ulaşabiliyordunuz. Ancak bunun dezavantajlı yanı, her gün maillerinizle birlikte bu hizmetin sayfasını da kontrol etmeniz gerekmesiydi. Mail kontrolü çoğunlukla otomatikleştirilmiş bir iş olduğundan günlük olarak feed'lerin kontrolünün yapılması aksıyordu. Her şeyin olabildiğince kolay olmasını sağlamak için bu sayfanın da otomatik olarak kontrol edilmesinin sağlanması gerekiyordu. Bu, bir Firefox eklentisi sayesinde olanaklı: Google Reader Watcher. Tarayıcınız Internet'e bağlı bulunan bilgisayarınızda sürekli açık olduğundan sizin ayrıca Google Reader sayfasına gidip güncellenen bir şey olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmiyor. Firefox tarayıcınıza bu eklentiyi yukarıdaki adrese giderek yüklüyorsunuz. Bundan sonra tarayıcınızı yeniden başlatmanız gerekecektir. Yeniden başlattığınızda karşınıza Google Reader Watcher'ı konfigüre edebileceğiniz bir pencere çıkacaktır. Bu pencereye gerekli bilgileri vererek kurulumu tamamlayabilirsiniz. Bundan sonra Google Reader'a girmiş olduğunuz feed'ler otomatik olarak tarayıcınızın sol alt köşesinde görüntülenecektir.
Bu konfigürasyonu kullanarak sürekli takip ettiğiniz bloglara, ve haber sayfalarına üye olabilirsiniz. Hem zamandan kazanırsınız hem de artık hiçbir güncellemeyi kaçırmazsınız.

1 yorum:

  1. Neden bu kadar geciktigimi bilmiyorum ama sonunda yaptim! Bu kadar zaman kazandirmasini beklemiyordum. Tesekkuler.

    YanıtlaSil