Google'in 42 Surprizi

Google'in arama kutusuna the answer to life, the universe and everything yazip arattiginizda cikan sayfayi gorduyseniz, muhtemelen sasirmissinizdir.
42

Google Hesap makinesinin bu arama sonucuna 42 cevabini vermesi bunun ardindaki nedeni bilmeyenler icin anlamsiz gelebilir. Bu cevabin hikayesini anlatmaya calisalim. Ancak yazinin bundan sonraki kisminin bir edebi eserin eglendirici sirlarini ele veren ogeler icerdigini, Douglas Adams'in yazdigi Otostopcunun Galaksi Rehberini okumamis olanlarin bu sirlari kitabi okumadan once ogrenmelerinin kitabin eglenceli yanini biraz olsun goturecegini bastan soyleyelim.

--spoiler--
Otostopcu'nun Galaksi Rehberi'nin birinci kitabinda uygarligin belirli bir asamasinda canlilar hayatin, evrenin ve her seyin anlamini bulmasi icin bir bilgisayar tasarlarlar. Adi "Derin Dusunce" (Deep Thought) olan bu devasa bilgisayara merak ettikleri soruyu yoneltirler. Bilgisayar, soruyu ancak 7.5 milyon yil sonra yanitlayabilecegini soyler. Bilgisayari yapanlar uzulurler, ama hic olmazsa 7.5 yil sonra gelecek nesiller bu sorunun yanitini bileceklerdir. Oneriyi mecburen kabul ederler ve beklemeye baslarlar.
Aradan 7.5 milyon yil gectikten sonra buyuk torenlerle bu kez bu nihai sorunun yanitini almak icin tekrar Derin Dusunce'nin bulundugu gezegene giderler. Derin Dusunce once yaniti begenmeyecekleri icin soylemek istemez. Ancak 7.5 milyon yil boyunca bu ani beklemis olan canlilar israr ederler. En sonunda Derin Dusunce cevabi verir: 42. Herkes buyuk bir saskinlik icindedir. 7.5 milyon yil boyunca boyle basit bir yanit icin beklediklerine inanmak istemezler. Derin Dusunce cevabi defalarca kontrol ettigini ve dogrulugundan suphe duymadigini soyler. Ve ekler: "Dogru soruyu sormadiginiz surece dogru yaniti bulamazsiniz."
Tatmin olmayan canlilar o zaman bu nihayi cevabin sorusunu, yani nihayi soruyu soylemesini isterler ondan. O da bunun daha zor bir is oldugunu, bu soruyu bulabilmek icin canlilarin da bir parcasi oldugu bir bilgisayar yapmasi gerekecegini ve bu bilgisayar yapildiktan sonra cevabi bulabilmek icin 10 milyon yil daha beklemelerini soyler. Canlilar mutsuz bicimde 10 milyon yillik bekleyislerine baslarlar.
Google'in ayni soru soruldugunda Derin Dusunce'nin verdigi yaniti gostermesi bu kadar da sasirtici olmasa gerek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder