Çoğu kez bir sitenin başarısını içeriği belirler. Er ya da geç ilgi çekici, özgün ve yararlı içerik kendi okuyucu kitlesini bulur. Blogların bu denli ilgi görmesinin nedenlerinden biri, blog yazılarında insanî yanın görünür olmasıdır. Bu durum blog yazısına bir canlılık kazandırır. Bununla birlikte hiçbir doğru bilgiye dayanmayan, eğlendirici ya da yenilikçi olmayan bir blog yazısının sırf kişisel bazı izlenimleri paylaşıyor diye ilgi çekici olması da beklenemez. Dolayısıyla, blog yazarken belirli bir dengeyi gözetmek her zaman önemlidir. Peki bir gönderide olması gerekenler nelerdir?
Bilgi
Okurlarını belirli bir konu hakkında bilgilendirerek başarıyı yakalamış pek çok blog vardır. Yemek tarifi veren blogları bu kategoriye dahil edebiliriz. Yeni lezzetleri denemek isteyen okurlar kendilerinden daha deneyimli insanların yemek tarifi bloglarına hatırı sayılır bir ilgi gösterirler. Bu formattaki blogların içeriği yıllarca taze kalır. Fakat, okurlar bu blogları sürekli takip etmek istemeyebilirler. Yalnızca ihtiyaç duyduklarında, arama motorlarını kullanarak bu türden bloglara ulaşırlar.
Eğlence
İnsanları eğlendirecek, bu eğlenceyi sürekli kılacak şeyler yapmak zannedildiğinden daha zordur. İnternette oradan oraya kopyalanıp duran karikatürleri, fıkraları bir blogda toplamak ilk başta güzel bir fikir gibi görünse de, işin içinde sizin özgün katkınız olmadığı, yaptığınız iş kişisel olarak size bağlı olmadığı sürece bir yere varması güçtür. Eğer okurlarınızı gerçekten eğlendirebiliyorsanız ve bunu kendi emeğinizle gerçekleştiriyorsanız, bir de bu konuda belirli bir süreklilik yakalamışsanız yolunuz açık demektir.
Haber
Blog formatı okurları yeni gelişmelerden haberdar etmek için biçilmiş kaftandır. Klavyenin başına geçip kısa sürede bir haberi okurlarınızla buluşturabilirsiniz. Özellikle teknoloji haberleri veren siteler bu kategoride başı çekerler. Ancak, eğer haber kaynağı ile doğrudan temas halinde değilseniz, haberi verdiğiniz alanın bizzat içinde yer almıyorsanız bir süre sonra “bayat haberler” vermeye başlarsınız. Dünyada teknoloji haberciliğini ciddiyetle ve profesyonelce yapan binlerce blog var. Türkiyede de bu işe mesai harcayan profesyonel ya da yarı profesyonel bloglar olduğunu biliyoruz. Bunların çoğunun aslında “haber” dedikleri şeylerin önde gelen İngilizce teknoloji sitelerindeki haberlerin çevirisinden ibaret olduğunu da. Bu kirliliğin içinde görünür olmak gerçekten zor. Ama eğer içeriğinizin kalitesine güveniyorsanız, er ya da geç okurun da ilgisini çekersiniz.
Tartışma
Bazı konular vardır ki yıllarca tartışıldıkları halde bir sonuca varılamaz. Taraflar kendi kanaatlerini her seferinde daha çarpıcı biçimde dile getirmeye, tartışmada bir adım öne geçmeye çalışırlar. Bunlar, çoğunlukla bilimin henüz kesin bir cevap bulamadığı ya da bilimden çok felsefenin alanına giren konulardır. “Deneme” türünde verilen eserler bunun en güzel örnekleridir. Geçmişte, kanaatlerin dile getirildiği, tartışıldığı forum platformları vardı. Şimdi bunların yerini de bloglar alıyor. Eğer kaleminize güveniyorsanız siz de felsefenin engin sularına yelken açabilirsiniz.
Bu kategoriye girebilecek bir başka mesele de güncel haberler ve politika üzerine yapılacak tartışmalar olabilir. Politika gibi tanımı gereği tükenmek bitmeyen bir konuda siz de okurlarınızı tartışmaya davet edebilirsiniz. Ne var ki, bu konuda dikkatli olmak gerek. Zira, bu işle profesyonel olarak uğraşan yüzlerce gazeteci, akademisyen ve emekli memur var. Söylediklerinizin, sizin özgün katkınızın görünür olması çok uzun sürebilir.
Eleştiri
En popüler blog kategorilerinden biri de bir film, kitap, müzik ya da başka bir sanat dalında (ya da bir ürün kategorisinde) eleştiri yapmak, okurları hem o alandaki yeniliklerden haberdar edip hem de izlenimlerinizi paylaşmaktır. Yeni keşifler peşindeki okur peşinizi bırakmayacaktır.
Ve saire
Bu listeye yeni başlıklar da eklenebilir elbette. Meselâ birkaç arkadaşın bir araya gelip yalnızca birbirleriyle söyleşmek için kurdukları bir blogun başkalarının da ilgisini çekmesi az rastlanan bir şey değildir. Yine de, bir blog yazmaya başlarken, kapsamını ve yazıların içeriğini belirlerken bu kategorilerden hangisinin sizin yapmak istediğinize daha yakın olduğunu, ne gibi zorluklarla karşılaşabileceğinizi önceden kestirmeye çalışmanız blogunuzun belirli bir ilgiyle buluşabilmesi için kilit önemde olacaktır.