Forumlar, alışveriş siteleri, bloglar, haber sayfaları, sosyal ağlar, video paylaşım siteleri... Hepsinin ortak özelliği kullanıcıları üye olmaya zorlamak, hatırı sayılır bir üye tabanına sahip olmak. Üyelik de her zaman gereçli bir eposta adresinden geçiyor. Üyelik başvurunuz sırasında verdiğini eposta adresine gelen linke tıklıyorsunuz ve üyeliğiniz etkinleştiriliyor. Dosya indirmek, alışveriş yapmak, haberleri ya da blog gönderilerini yorumlamak ancak bu etkinleştirmeden sonra söz konusu olabiliyor. Ne yazık ki, söz konusu siteler eposta adreslerimizi her zaman bizim kabul edeceğimiz biçimlerde kullanmıyorlar. Ya ilgimizi çekmeye epostaları yağmur gibi adresimize gönderiyorlar, ya da altyapıları yeterince güvenli olmadığından bizim için önemli olan bilgileri internet korsanlarının eline düşürüyorlar.
Kısacası, bizden üye olmamızı talep eden sitelerin çoğuna güvenmemek için pek çok nedenimiz var. Bu durumda imdadımıza kullan-at eposta servisleri yetişiyor. Böyle bir siteye üye olurken gerçek eposta adresinizi kullanmak yerine bu servislerden edineceğiniz bir eposta adresini kullanıyorsunuz. Size gönderilen etkinleştirme epostasını o servisin web sayfasında açıp linki tıklıyorsunuz ve söz konusu eposta adresini sonsuza kadar unutuyorsunuz.
Bir örnekle açıklamaya çalışayım. Bu örnekte Dispostable servisini kullanacağız, fakat çalışma ilkesi neredeyse hepsinde aynı olduğundan diğerlerini de denemek isteyebilirsiniz. Diyelim ki bir foruma üye olmak istiyorsunuz ve bir eposta adresi girmeniz isteniyor. Eposta alanına herneyse@dispostable.com gibi bir şey yazın (tahmin edebileceğiniz gibi herneyse yerine istediğiniz herhangi bir kullanıcı adını yazabilirsiniz, fakat yalnızca İngilizce karakterlerin gecerli olduğunu unutmayın). Bunu yapabilmek için Dispostable'a kayıtlı olmanız gerekmiyor.
Kayıt işleminizi tamamladıktan sonra üyeliğinizi etkinleştirmek için önce www.dispostable.com adresine gidin. Sizi oldukça yalın bir arayüz karşılayacak. Arayüzde en üstteki kutucuğa biraz önce eposta adresinde kullandığınız kullanıcı adını (herneyse) girin. Ve üzerinde "Check inbox" yazan butona tıklayın.
Karşınıza çıkan ekran herneyse@dispostable.com adresinin gelen kutusudur. Eğer bu adresi sizden önce başka birileri kullanmışsa onlardan kalan epostaları da görme şansınız olabilir. Bu da demek oluyor ki bu sistemde epostalar herkese açık olduğundan bu hizmeti yalnızca eposta adresini çöpe atmayı düşündüğünüz önemsiz durumlarda kullanmanız gerekiyor.
Gelen kutusunda epostanın üstüne tıklayarak mesajı görebilir, etkinleştirme linkine tıklayarak üyeliğinizi etkinleştirebilirsiniz. Epostayla işiniz bittiğinde yukarıdaki "Delete message" linkine tıklayarak (ya da Gelen Kutusu'daki çöp tenekesi ikonunda tıklayarak) mesajı silebilirsiniz. Böylece ardınızda hiçbir iz bırakmamış olursunuz.
Alternatifler
Spambog.com gibi benzer başka servisler gelen kutusu için bir RSS feed de sağlıyorlar. Kendinize çöpe atılan epostaların toplandığı bir gelen kutusu oluşturmak isterseniz RSS feed sağlayan bir servisi kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu gönderinin en sonunda denemek isteyebileceğiniz kullan-at eposta servislerinin listesini bulacaksınız. Sizin ihtiyaçlarınıza hangisinin cevap verdiğini sizden daha iyi kimse bilemez...
İstenmeyen epostalardan korunmak için aklınızda bulundurmanız gereken birkaç notla bitirelim:
- İstenmeyen epostaları başarıyla ayıklayan bir eposta servisi kullanın.
- Tanımadığınız kişilerden gelen epostalardaki linklere tıklamayın, içinde bulunan resimleri açmayın.
- Bankacılık işlemlerinizi hiçbir zaman epostaların içinde gelen linklere tıklayarak yapmayın. Bankanızın internet şubesine her zaman web adresini adres çubuğuna elle girerek gidin.
- Hesap numarası, annenizin kızlık soyadı, telefon numarası, eposta adresi gibi bilgilerinizi mümkün olduğunca gizli tutun. Üyelik isteyen wen sitelerine kayıt olurken mümkün olduğunca az bilgi verin.
- Size forward edilerek gelmiş epostaları forward etmeyin. Spam gönderenler forward epostaları yeni eposta adresleri edinmek için bir tuzak olarak kullanabiliyorlar.
Kullan-At Email Servisleri
Bu listeye dahil etmediğimiz daha pek çok kullan-at eposta servisi var. Buradakileri bir seçki olarak düşünebilirsiniz.
Üyelik gerektirmeyen 10minutemail.com var ben zaman zaman kullanıyorum memnunum.
YanıtlaSilKatkınız için teşekkürler. 10minutemail.com'u da listeye almayı düşündüm. Fakat eposta adresi 10 dakika içinde silindiği için pek emin olamadım. Zira bazen beklenen email 10 dakika içinde gelmeyebiliyor.
YanıtlaSilBu arada benim listelediklerim de üyelik gerektirmeyen servisler.