GNU/Linux Nedir?

GNU/Linux, aynı Windows XP, Windows 7, Mac OS X, Android gibi bir işletim sistemidir. O nedenle, GNU/Linux'un ne olduğunu incelemeye başlarken, bir işletim siteminin ne olduğuna da kısaca değinmemiz gerekecek. Sonra kısaca bu işletim sisteminin tarihçesine, son olarak da GNU/Lİnux öğrenmenin bazı zorluklarına bakacağız.

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sistemi, bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten, başka yazılımların bu kaynaklardan yararlanmalarını sağlayan bir yazılımlar bütünüdür. Genellikle sistemin kalbini oluşturan bir çekirdekten ve bu çekirdeği destekleyen sistem araçlarından oluşur. Bilgisayarınızın belleği, sabit diski, faaresi, tarayıcısı ve benzeri donanımları, işletim sistemi sayesinde diğer programlar tarafından kullanılırlar. Bilgisayar kullanıcıları açısından bakıldığında işletim sistemi olmazsa olmazdır.

GNU/Linux sistemlerde işletim sistemi çekirdeğinin adı Linux'tur. Yani Linux, sistemin bir parçasının adıdır. GNU/Linux ise bütün işletim sistemi için önerilen isimdir.

Çok Kısa Bir Tarihçe

GNU, 1983 yılında Richard Stallman tarafından önerilen Unix benzeri bir işletim sistemidir. Sistemin, çekirdek dışındaki parçaları büyük ölçüde tamamlanmış, fakat türlü nedenlerle çekirdeğin geliştirilmesi tamamlanamamıştır.

Linux, 1991 yılında Linus Torvalds tarafından başlatılan bir işletim sistemi çekirdeği projesidir.

GNU/Linux, GNU'nun bir türlü kararlı hale getirilemeyen çekirdeğinin yerine Linux'un kullanılmasıyla oluşturulmuş açık kaynak kodlu ve özgür bir yazılımdır.

Özgür Yazılım Nedir?

Özgür yazılım, kullanıcının istediği herhangi bir amaç için kullanabileceği, programın nasıl çalıştığını inceleyip değiştirebileceği, istediği gibi yeniden dağıtabileceği, kullanıcıyı kısıtlamayan yazılımlara verilen genel isimdir. Özgür yazılım, teknik olduğu kadar toplumsal, felsefi ve politik bir konudur. Özgür yazılım topluluklarını, Sınır Tanımayan Gazeteciler, ya da Uluslararası Af Örgütü gibi toplum yararına faaliyet gösteren kuruluşlara benzetebilirsiniz. Konunun bu boyutlarıyla ilgilenenler kaynaklar bölümüne göz atabilirler.

GNU/Linux'u Öğrenmek Zor mudur?

Bu, herhalde kullanıcıların en sık sordukları sorudur. GNU/Linux'un zor olup olmadığı biraz onu ne amaçla kullanacağınıza biraz da hangi araçlara ihtiyaç duyacağınıza bağlıdır.

Eğer bilgisayarı çoğunlukla internete girmek, yazı yazmak, video izlemek, müzik dinlemek gibi amaçlarla kullanıyorsanız, GNU/Linux'u kısa sürede öğrenip kolayca kullanmaya başlayabilirsiniz. Çoğu GNU/Linux dağıtımı halihazırda tarayıcı, kelime işlemci, video ve müzik oynatıcısı gibi araçlarla birlikte gelir. Yeni bir program kurmanız gerekmeden yukarıda saydığımız bütün işlemleri yapabilirsiniz.

Eğer bilgisayarınızı yazılım geliştirmek için kullanmak itiyorsanız, GNU/Linux, size başka bir platformda bulamadığınız kadar çok araç sunacaktır. Biraz araştırmanız, yeni araçlara ve komut satırı kullanımına alışmanız gerekecek, ama geçiş aşaması tamamlandığında çok daha hızlı yazılım geliştirebildiğinizi göreceksiniz.

Öte yandan bilgisayarınızda hergün kullanmanız gereken yazılımlar GNU/Lİnux platformunda mevcut değilse, ya da mevcut alternatifler gerekli gördüğünüz özellikleri barındırmıyorsa, GNU/Linux'a geçmeye çalışmak sizin için zorlu bir süreç olabilir. Bu nedenle, böyle bir geçişi yapmadan önce belirli bir süre GNU/Linux platformunu denemenizi öneririm.

GNU/Linux'un zorluğu genellikle komut satırı kullanımıyla ilişkilendirilir. Kullanıcılar komut satırı kullanmak zorunda kaldıklarında -ekran siyah olduğundan olsa gerek- bir şeye zarar vereceklerini düşünürler. Bu da onları biraz ürkütür. Oysa, komut satırının bu kadar popüler olmasının iyi bir nedeni vardır. Windows ortamında bir kullanıcıya yapması gerekenler anlatılırken şöyle ifadelere rastlarız: "Önce Dosya menüsünden, Aç'ı tıklayın; dosya açıldığında, Görünüm menüsüne gidip, falanca alt menünün altındaki filanca seçeneği aktifleştirin..." Bu böyle uzayıp gider. GNU/Linux ortamında, bütün bu uzun direktifleri vermek yerine insanlar tek bir satırlık bir komut paylaşırlar. O komutu çalıştırırsınız ve her şey olması gerektiği gibi çalışır. Komut satırına alışmak zaman alabilir, ama bir kez alıştıktan sonra her şeyi komut satırından yapmaya başlarsanız şaşırmayın.

Kaynaklar:

Yeni Başlayanlar İçin GNU/Linux

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder