Her daim meraklı olan ve yeni denemeler gerçekleştirmekten keyif alan özgür ruhları bir kenara koyacak olursak, işletim sistemi değiştirmek çoğu kullanıcıya korkutucu görünen bir iştir. Yeterli nedeni yoksa kimse kolay kolay bu işle uğraşmak istemez. Bu yazıda, GNU/Linux'u denemeniz için bazı nedenler ileri sürmeye çalışacağım. Belki GNU/Linux'un sağlayacağı yararlar sizin de aklınızı çeler...
Eski Bilgisayarınızı Hayata Döndürün: Windows'un sistem gereksinimleri her geçen gür artıyor. Dünün süper bilgisayarları bugün internette dolaşmak için bile kullanılamıyor. GNU/Linux, eski konfigürasyonlu bilgisayarların yeniden kullanılabilmesi için çok sayıda alternatif sunuyor. Yükte hafif bir GNU/Linux dağıtımı kullanarak Windows'u kaldıramayan bir bilgisayarınızı yeniden hayata döndürebilirsiniz.
Bilgisayarınız Sürekli Yavaşlayıp Durmasın: Windows'un en bilinen problemlerinden biri bilgisayarın zamanla yavaşlamasıdır. Kullanım biçimlerine bağlı olarak insanlar bilgisayarlarını sık sık formatlama ihtiyacı hissederler. GNU/Linux'ta böyle bir sorununuz olmayacak. Yıllar sonra bile bilgisayarınızı aynı performansla kullanmaya devam edebileceksiniz.
Virüssüz Bir Yaşam: Bilgisayarınız durduk yere kapanıyor, anlamadığınız birtakım pencereler açılıp duruyorsa, beklediğinizden çok yavaş çalışıyorsa, muhtemelen bilgisayar virüsleriyle başınız dertte demektir. GNU/Linux sistemlerde bir virüsün yaşama şansı bulması çok zordur. Virüslerden yaka silktiyseniz, GNU/Linux'u denemek isteyebilirsin±±iz.
Ücretsiz İşletim Sistemi: GNU/Linux işletim sistemini internetten ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Herhangi bir ödeme yapmanız, güncellemeler için elinizi cüzdanınıza uzatmanız gerekmez. Yalnızca işletim sistemi değil, Windows platformunda çok yüksek fiyatlara satılan çoğu yazılımın muadilini de ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Saçma Sapan Programlarla Uğraşmayın: Yeni bir bilgisayar aldığınızda, çoğu zaman satan şirket bilgisayarınıza onlarca deneme sürümü yükler. Bunlar siz her bilgisayarı açtığınızda arka planda çalışır, sizi bir yerlere üye yapmaya ya da size bazı ürünler satmaya çalışır. GNU/Linux sistemlerde böyle şeylerle uğraşmanız gerekmez. İstediğiniz programları bilgisayarınıza kendiniz yüklersiniz, istemediklerinizse gözünüzden ırak olur.
Masaüstünüzün Kendi Zevkinize Göre Düzenleyin: Eğer masaüstünüzün, pencerelerinizin görünüşünü, renklerini ve fontlarını düzenlemeyi seviyorsanız, GNU/Linux tam size göre; çünkü başka hiçbir platform bu konuda GNU/Linux kadar çok seçenek sunmuyor.
Özgürlük: Çoğu kullanıcı işin felsefi/politik boyutuyla ilgilenmez. Ama GNU/Linux'tan söz ederken, bu boyutu atlamak yanlış olur. GNU/Linux'un kullandığı özgür yazılım ve dokümantasyon lisansları kullanıcıya, kullandıkları program üzerinde tam yetki verirler. Kullanıcı istediğini yapmakta özgürdür (programı değiştirip yeniden dağıtmak da dahil). Windows gibi tescilli yazılımlar kullanıcıyı pek çok açıdan kısıtlarlar. Yalnızca kendilerinin kullanabildiği tescilli ve standart dışı uygulamalarla kullanıcıları kendilerine bağımlı kılmaya, böylece bir tekel oluşturmaya çalışırlar. GNU/Linux ise açık standartları kullandığı için kullanıcı özgürlüğüne saygı gösterir.
Ekler
Kolayca Deneyin: VirtualBox gibi yazılımlar sayesinde ilginizi çeken bir GNU/Linux dağıtımını kolayca, mecvut işletim sisteminizi değiştirmeden deneyebilirsiniz. VirtualBox, işletim sisteminizin içinde sanki ikinci bir bilgisayar varmış gibi bağımsız olarak çalışacağından, siz GNU/Linux'u denerken Windows sisteminiz sıradan bir program çalışıyormuş gibi davranacaktır. Dikkat: VirtulBox -başka programlar gibi- bilgisayarınızın RAM'ini kullanacağından, eğer bilgisayarınız halihazırda yavaşsa, üstüne bir de VirtualBox'ı çalıştırmak bilgisayarınızı aşırı yavaşlatabilir. Bu nedenle bu türden denemeleri performansı yüksek bir bilgisayarda yapmanızı öneririm.
Windows platformunda satın almanız gereken programların GNU/Linux dünyasındaki ücretsiz karşılıkları: "Why copy software illegally if you can get it for free?"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder