VirtualBox ile Linux Mint Kurulumu 5: Guest Additions Kurulumu

Aslında şu anda işletim sistemi kurulumunu tamamladık. Ama çözmemiz gereken ufak bir sorun var. Sanal makine penceresinin ayarları nedeniyle sağda ve altta kaydırma çubukları çıkıyor. Bu kaydırma çubukları varken işletim sistemini kullanmaya çalışmak pek de katlanılacak bir şey değil. Bu sıkıntıdan kurtulmak için Guest Additions eklentisini kurmamız gerekiyor.

Guest Additions'ı kurmak için öncelikle Sanal makinenin Devices menüsünden Install Guest Additions... seçeneğini seçerek ilgili eklentiyi yükleyelim (mount edelim).

Bu işlemden sonra masaüstünde şöyle bir simge belirecek:

Bu simgeye sağ tıklayıp menüden 'ı seçtiğinizde, sanal CD'nin içeriği görüntülenecek.

Görünen dosyalardan autorun.sh'nin üzerine sağ tıklayıp 'ı seçtiğinizde script'i nasıl açmak istediğiniz sorulacak:

Bu diyalog kutusunda Terminalde Çalıştır butonuna tıklayın. Linux Mint, böyle bir script'i çalıştırmadan önce, sizden kullanıcı şifrenizi girmenizi isteyecek. GNU/Linux'u daha güvenli yapan şeylerden biri de budur. Sisteminizde önemli bir değişiklik yapılacağı zaman sizden onaylamanızı ve şifre girmenizi ister.

Şifrenizi girdiğinizde script bir terminal penceresinde çalışmaya başlayacak. Ben, kurulumum sırasında şöyle bir hata aldım:

Önemli olmadığını düşündüğümden Do you wish to continue anyway? [yes or no] sorusunu yes diye cevaplayıp kurulumu devam ettirdim.

Kurulum bittiğinde, terminal penceresinde Press Return to close this window... yazısı belirecek. Enter tuşuna bastığımızda terminal penceresi kapanacak ve kurulum tamamlanmış olacak. Fakat kurulumun etki göstermesi için sanal makinemizi yeniden başlatmamız gerekiyor. Yeniden başlatmak için Linux Mint'in sistem menüsünden kapatma butonuna tıklayalım.

Açılan diyalog penceresinde Yeniden Başlat'ı tıklayarak sanal makinemizi yeniden başlatalım.

Sanal makineniz yeniden açıldığında, artık pencerenin boyutunu değiştirebildiğinizi (ve kaydırma çubuklarının kaybolduğunu) fark edeceksiniz. Hattâ isterseniz View menüsünden Switch to Fullscreen'i seçerek sanal makinenizi tam ekran biçiminde de görüntüleyebilirsiniz. (Tam ekran modundan çıkabilmek için klavyenizin sağ tarafındaki Ctrl tuşuyla F tuşuna aynı anda basmanız gerekiyor.)

GNU/Linux dünyasına hoşgeldiniz. Yeni işletim sisteminizi incelemeye başlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder