Bittorrent Sync ile Güvenli Dosya Paylaşımı

Dosya paylaşımı sürekli yenliklerle karşılaştığımız bir alan. Mevcut çözümlerin çoğu ya bir sitede hesap açmayı, ya da bilgisayarımıza bir yazılım kurmayı gerektirdiğinden, her gün kullanıcının hayatını kolaylaştırarak fark yaratmaya çalışan ürünlerle karşılaşıyoruz. Bittorrent Sync de bunlardan biri. Bu yazıda Bittorrent Sync ürününü kullanarak iki bilgisayar arasında dosya paylaşımını inceleyeceğiz.

Bittorrent Sync

Bittorrent Sync, P2P ağını kullanarak birden çok bilgisayar arasında dosya paylaşımını sağlayan bir program. Programı, dosyalarınızı sunucu blgisayarınızda yedeklemek ya da arkadaşlarınızla dosya paylaşmak için kullanabilirsiniz. Bu anlamda Bittorrent Sync’in Dropbox, Copy gibi hizmetlere alternatif olduğu söylenebilir. Tek farkı, dosyaların bulutta bir sunucuda otomatik olarak yedeklenmiyor olması (bu, duruma göre iyi bir şey de olabilir, kötü bir şey de).

Kurulum

Bittorret Sync kurulum dosyasını şu adresten indirebilirsiniz: Bittorrent Sync Download Burada, bilgisayarınıza uygun olan dosyayı (Windows kurulum dosyası en solda ‘Desktop’ bölümüde) indirip programı bilgisayarınıza kurun.

Dikkat etmeniz gereken bir noktayı daha başlarken dile getirelim. Bittorrent Sync “beta” aşamasında bir program. Bu, arada sırada sorunlarla karşılaşabileceğiniz anlamına geliyor. Program bütünüyle kararlı hale gelene kadar kritik dosyalarınızı paylaşmak ya da yedeklemek için kullanmamanızı öneririz.

Klasör Paylaşımı

Programı çalıştırdığınızda boş bir “Folders” sekmesiyle karşılaşacaksınız. Bu sekme, paylaşımda olan klasörlerinizi listeler. Gelin bir klasörü nasıl paylaşabileceğinizi adım adım inceleyelim.

Öncelikle, bilgisayarınızda arkadaşınızla paylaşmak üzere yeni bir klasör oluşturun. Sonrasında “Folders” sekmesinin alt kısmında bulunan “Add” butonuna tıklayın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak.

Bu ekran, hem bilgisayarınızdaki bir klasörü başkalarıyla paylaşmak, hem de başkalarının sizinle paylaştığı bir klasörü bilgisayarınızla senkronize etmek için kullanılıyor. Burada olduğu gibi bilgisayarınızdaki bir klasörü paylaşacaksanız, “Folder to sync:” bölümünün karşısındaki “Choose” butonunu kullanarak bilgisayarınızdaki klasörü seçmelisiniz. Bunu yaptıkran sonra üstte, “Shared secret” bölümünün karşısındaki “Generate” butonuna tıklayarak gizli bir kod oluşturmanız gerekiyor.

Klasörünüzü seçip kodunuzu oluşturduğunuzda ekran yukarıdaki gibi görünmelidir (klasörün yeri ve kod doğal olarak farklı olacak). Her şey yolundaysa “OK” tuşuna basarak klasörünüzü paylaşım için programa ekleyebilirsiniz. Klasörü programa eklendiğinde “Folders” sekmesinde listelenecektir.

Sırada, klasörü arkadaşınızla paylaşmak var. Bunun için “Folders” sekmesinde klasörün üstüne sağ tıklayarak “Show folder preferences” seçeneğini tıklayın. Pencere aşağıdaki gibi bazı bilgiler gösterecektir:

Show folder preferences

Burada iki kod görülüyor. Eğer arkadaşınızın, paylaşacağınız klasörde değişiklik yapabilmesini (dosyaları silip değiştirebilmesini, yeni dosyalar ekleyebilmesini) istiyorsanız üstteki “Full access secret” bölümündeki kodu kopyalayın. Yok, eğer arkadaşınızın dosyaları yalnızca görüp indirebilmesini, ama üzerlerinde değişiklik yapamamasını istiyorsaız, aşağıdaki “Read only secret” kodunu kopyalayın.

Bu kodlardan birini kopyaladıktan sonra yapmanız gereken tek şey kodu arkadaşınızla paylaşmak (email ya da başka bir araç kullanabilirsiniz). Arkadaşınız bu kodu kullanarak klasörünüzün içeriğini güvenli biçimde kendi bilgisayarına senkronize edebilir. Dikkat etmeniz gereken önemli bir şey var: Paylaştığınız koda sahip olan herkes klasörünüzün içeriğini kendi bilgisayarına senkronize edebilir. Bu nedenle kodlarınızı paylaşırken dikkatli olmanızda yarar var. Peki arkadaşınız bu kodu aldığında ne yapacak. Onu da açıklayalım…

Paylaşılan Klasörün Senkronizasyonu

Elinizde bir Bittorrent Sync kodu var ve bunu kullanarak bilgisayarınıza dosya indirmek istiyorsunuz. Şu aşamaları takip edebilirsiniz:

Bittorrent Sync’in “Folders” sekmesinin alt bölümünde bulunan “Add” butonuna tıklayarak klasör ekleme ekranını açın:

Bu ekranda, üstteki “Sahred secret” bölümüne, sizinle paylaşılan kodu girin. Daha sonra, alttaki “Folder to sync” bölümünün karşısındaki “Choose” butonuna tıklayarak dosyaları hangi klasöre senkronize edeceğinizi seçin (arkadaşınızın paylaştığı klasörün içeriği aynen seçtiğiniz klasörün içine kopyalanacak). Bu iki alana gerekli bilgileri girdikten sonra “OK” butonuna basarak senkronizasyonu başlatabilirsiniz.

Dikkat! Dikkat!

  • Bittorrent Sync herhangi bir sunucu kullanmadığından, klasörlerin içeriğinin senkronize edilebilmesi için her iki bilgisayarın da açık ve internete bağlı olmaları gerekiyor.
  • Bittorrent Sync, özellikle çok sayıda kişiyle dosya paylaşacaksanız oldukça kullanışlı bir seçenek. Dosya boyutu ve toplam klasör büyüklüğü konusunda hiçbir kısıtlama yok. Tek sınır sabit diskinizin boyutu.
  • Bittorrent Sync’i akıllı telefonunuzdan da kullanabilirsiniz. Bunun için uygulamayı indirip senkronize etmek istediğiniz klasör kodlarını girmeniz yeterli.
  • Paylaştığınız klasöre sonradan eklediğiniz dosyalar da otomatik olarak arkadaşınızın senkronizasyon klasöründe görünecektir.
  • Bittorrent Sync’i evde, dosyalarınızı yedeklemek için de kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken iki ayrı bilgisayara programı kurup klasörleri karşılıklı olarak eklemek.
  • Bittorrent Sync’te paylaştığınız dosyalar bir bilgisayardan diğerine şifrelenerek transfer edildiği için dosyalarınızı koda sahip olmayan kimse göremez. Bu anlamda, Bittorrent Sync, Dropbox ve Copy gibi alternatiflere göre daha güvenlidir.
  • Bittorrent Sync, ne yazık ki (henüz) özgür yazılım değil. Bu nedenle, kuşkucu bir insansanız, programın kodunu inceleyip gerçekten güvenli olup olmadığını görmeniz şimdilik mümkün değil.

Ayrıca bkz.: Bittorrent Sync Hakkında Bilmek İstedikleriniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder