Blogger İçin Ziyaretçi Defteri

Eskiden kişisel web sitelerinin en çok aranan fonksiyonu ziyaretçi defterleriydi. Kişisel bloglarında bu fonksiyonu kullanmak isteyenler için Blogger'ın sunduğu bir seçenek yok. Öte yandan, Blogger'ın mevcut fonksiyonlarını kullanarak bir Ziyaretçi Defteri oluşturmak mümkün. Bu yazıda Blogger platformunda nasıl ziyaretçi defteri oluşturabileceğinizi inceleyeceğiz.

Burada anlatılanların uygulanabilmesi için blogda yazı sayfalarının ve yorumların etkinleştirilmiş olması gerekiyor. Önce bunlari nasil yapacagimiza bakalim.

Yazi sayfalarini Ayarlar (Settings) -> Arsiv (Archiving) sayfasinda bulunan secenek kutusundan etkinlestirebilirsiniz.

Yazi Sayfalarini Etkinlestirin

Yorumlarin etkinlestirilmesi ise Ayarlar (Settings) -> Yorumlar (Comments) adimindan yapilabilir.

Yorumlari Etkinlestirin

Kimlerin yorum yapabilecegini secerken (Who Can Comment?) resimde gosterilenden farkli bir ayar secebilirsiniz. Yine ayni sayfada bulunan seceneklerden yorumlarin yonetmek isteyip istemediginiz gibi secimleri de yapabilirsiniz. Burada onemli olan Yorum (Comments) seceneginin Goster (Show) olarak secilmis olmasidir.

Blogunuz icin bu ayarlari yaptiktan sonra siradan bir blog yazisi yazarken yaptiginiz gibi blog editorunuzu acin. Baslik olarak "Ziyaretci Defteri" girip, ziyaretci defterinize yazacaklara mesajinizi mesaj bolumune girin. Alet Kutusu'un Ziyaretci Defteri'nde soyle yazar: "Site hakkındaki görüş, önerileri ve isteklerinizi yorum bölümünü kullanarak buradan paylaşabilirsiniz." Ziyaretcileriniz artik soylemek istediklerini yorum kismini kullanarak soyleyebilirler. Yazinizi blogunuzda yayinlayin. Ancak, bu yazinin diger yazilar gibi gorunmesini istemeyeceginiz icin yayinlanma tarihini blogun en eski yazilarindan biri olacak sekilde ayarlayin. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken sey, hic yazi olmayan bir yilin ya da ayin tarihini girmemeniz. Cunku bu durumda, tek basina bu yazi, arsiv sayfalarina fazladan bir yil ya da bir ay ekleyecektir. Bu goruntu hosunuza gitmeyebilir.

Ancak bu yazinin ziyaretci defteri islevi gosterebilmesi icin kullanicilarin kolaylikla ulasabilecegi bicimde yerlestirilmesi gerekir. Ana sayfaya bir link koyarak bunu da halledebiliriz. Bunun icin Blogger kontrol panelinden (Dashboard) uygun gordugunuz bir yere "Add a Page Element" ("Sayfa Bileseni Ekle") linkine tiklayarak bir baglanti listesi (Link List) ekleyin.

Baglanti Listesi

Simdi yazdiginiz ziyaretci defteri yazisinin sayfasina gidin. Adresi muhtemelen http://blogadresi.blogspot.com/<yil>/<ay>/ziyareti-defteri.html gibi bir sey olacaktir. Bu adresi secip kopyalayin. Bu adresi Baglanti Listesi'nde kullanacagiz.

Adresi Baglanti Listesi'ne (Link List) resimdeki gibi kopyalayin.

Ziyaretci Defteri

Yeni Site ADresi (New Site Name) kismina ziyaretci defteri (ya da ziyaretci defterinize ne isim vermek istiyorsaniz onu) yazin. Bu sayfa bilesenine bir baslik (Title) verip vermemek size kalmis (Alet Kutusu'nda Firefox:Yardim sayfasiyla birlikte "Sizin Icin" basliginin altinda duruyorlar). Baglanti Listesini kaydettiginizde (Save Changes) Ziyaretci Defteriniz hazir demektir. Gule gule kullanin.

4 yorum: