Kimler Firefox Kullaniyor?

Firefox Gectigimiz yil Firefox'un kullanim orani Avrupa'da %20 artarak %28'e ulasti. Firefox'un son yillarda kendisini nasil gelistirdigini, bilgisayari basinda islerini daha hizli halletmek isteyenlerin eklentileri nasil kullandigini gorup de bu artisa sasirmak mumkun degil. Firefox'un kurumsal kullanici pazarina girmesi durumunda bu oranin hizla artacagini da bekleyebiliriz. Bu oranlar bir yana, bu arastirmanin sonuclarindan bir tanesi oldukca ilgimi cekti. Internet Explorer kullananlar arasinda IE7 kullananlarin orani %46. Yani yaridan az. Bu ne demek?


Benim bu istatistiki veriden anladigim sey su: Internet Explorer kullanicilari tarayicilarini guncellemiyorlar. Internet Explorer'in IE6 ve IE7 surumlerini karsilastiracak olursak, sekmeli gezinmenin yanisira kimi eklentilere de izin veren IE7'nin cok daha ustun oldugunu gormek hic zor degil. Bu, bilgisayarda yaptigi isleri daha hizli yapmak isteyen, bunun yollarini bilen kullanicilar icin boyle. Peki ya digerleri? Yani bilgisayarla cok fazla zaman gecirmeyen, yalnizca gunde bir kez postalarini kontrol etmek icin bilgisayarini acan, nadir chat yapan diger kullanicilar bilgisayarlarini hangi aliskanliklara gore kullaniyorlar? Bilgisayarlarina hangi programlari yukluyorlar? Bilgisayarlarinda hangi tarayiciyi kullaniyorlar?
Evet, bu sorulari neden sordugum acik: Ben IE kullanicilarinin buyuk olcude bilgisayarlarini eski aliskanliklara gore kullanan, guncellemeler yapmayan (bilmedigi ya da onemsemedigi icin), hayatinda bilgisayara fazla yer vermeyen, bu nedenle de bilgisayar ilk aldiklarinda nasil geliyorsa, sorun cikana kadar oyle kullanan insanlar oldugunu dusunuyorum.
Yani Internet Explorer'in bu ustunlugunun en onemli nedeni Windows surumleriyle birlikte ucretsiz olarak dagitiliyor olmasi. Bilgisayariyla ilgili konulari cok fazla onemsemeyen ve isini elindeki araclarla cozmeye calisan kullanicilar belki farkinda bile olmadan Internet Explorer kullaniyorlar. "Farkinda bile olmadan" diyorum, cunku bilgisayardaki isleri konusunda benden "uzaktan yardim" talebinde bulunan arkadaslarimdan bazilarina Internet Explorer'i acmalarini soyledigimde, onun ne oldugnu soruyorlar. Masaustlerindeki mavi e'nin ne oldugunu aslinda bilmiyorlar, cunku altinda "Internet" yaziyor.
Bunu bilgisayar konusunda deneyimsiz olanlari kucmusemek icin soylemiyorum. Kimse onemsemedigi ya da ihtiyac sahibi olmadigi bir konuda bilgi sahibi olmak zorunda degil elbette. Sorun, Internet Explorer'in Windows ile birlikte geliyor olmasinda. Microsoft, elbette kendi urunlerinin daha cok kullanilmasini isteyecektir, ancak onun bu istegi artik bazi cevrelerde oldukca kuskuyla karsilanmaya baslanmis durumda. Isletim sisteminizdeki secili tarayiciniz Firefox oldugu halde Microsoft urunleri sizi bir web sayfasina yonlendirdiklerinde bunu mutlaka Internet Explorer ile yapiyorlar. Microsoft sizin tercihlerinizi onemsemeden, bilgisayarinizda programlar calistiracak raddeye gelmis durumda. Bunun literaturdeki adi "Adware" (reklam amacli yazilim).

1 yorum:

  1. Bu konuda aslında web sitesi sahiplerine(tasarımcı, firma sahibi) de iş düşüyor. Kendi durumumu düşündüğümde gün içinde girdiğim sitelerin %30 kadarını hala firefox'un IE tab eklentisini aktifleştirerek kullanabiliyorum. Kullanıcıların çoğunun senin de belirttiğin gibi programları hep fabrika ayarlarıyla kullandığı düşünülürse, bu insanların eklentilerle veya ileri düzey ayarlarla uğraşacaklarını zannetmiyorum. Kısaca önemli bir kullanıcı kitlesi bu şekilde ıskalanmış oluyor.

    YanıtlaSil