Kimler Blog Yazmalı? (8 Soru)

Elbette isteyen herkes istediği her konuda istediği sıklıkla yazmak ve yazdıklarını dünyanın geri kalanıyla paylaşmak özgürlüğüne sahiptir. Ne var ki, eğer blog yazma işini ciddiye alıyorsanız, bunu öylesine bir hobi olarak değil de diğer insanlarla iletişim kurmanın yollarından biri olarak görüyorsanız o zaman işe kendinize bazı sorular sorarak başlayabilirsiniz. Bu yazıda blog yazarlığını ciddiyetle yürütmek niyetinde olan birinin kendisine sorması gereken bazı soruları listelemeye çalıştık.

  • Yazı yazmaktan zevk alıyor musunuz? Blog yazarlığı demek haftada birkaç saatinizi yazı yazmaya ayırmak demek. Yazı yazmaktan, insanlarla yazılı iletişim kurmaktan hoşlanmanız bu nedenle kilit önemde.
  • İnsanlara iletmek istediğiniz bir mesaj var mı? Yazma edimi, iletilecek bir mesaj varılacak bir hedef, ulaşılacak bir nokta yoksa güdük kalmaya mahkûmdur. Sizin de okuyucularınıza verecek bir mesajınız var mı?
  • İnsanlarla iletişim kurarken konuşmayı mı yoksa yazışmayı mı tercih edersiniz? Eğer yazışmayı tercih ediyorsanız, blog tam size göre, yok eğer konuşarak iletişim kurmak sizi daha mutlu ediyorsa, belki blogunuzu videolarla desteklemeyi ya da blog yerine bir podcast kurmayı düşünebilirsiniz. Ancak karşılıklı konuşmayla kameraya konuşma arasında belirgin bir fark olduğunu buraya not etmekte yarar var.
  • Disiplinli misiniz? Bloglar okur kitlesini, diğer insanlardaki karşılığını uzun vadede bulan yayın organlarıdır. Bu nedenle blogunuzun başarılı olabilmesi, insanlarla kuracağınız iletişimin sizi mutlu edecek seviyeye ulaşabilmesi için yazı yazma disiplininizi uzun süre korumanız, kısa sürede umutsuzluğa kapılmamanız önemlidir.
  • Eleştiriye, tartışmaya açık mısınız? Görüşlerinizi yazıp dünyayla karar verdiğiniz andan itibaren başkalarından gelecek eleştirilere, farklı bakış açılarının yaratacağı tartışmalı durumlara da kendinizi açmışsınız demektir. Bu nedenle, blogunuz okur kitlesini bulduğunda onların yönelteceği eleştirilere, açacağı tartışmalara hazırlıklı olmanız gerekiyor.
  • Öğrenmek konusunda istekli misiniz? Yazdıkça, yazdığınız konuda öğrenmeniz gereken ne kadar çok şey olduğunu da fark edeceksiniz. Bilmediklerinizi öğrenmek, yaptığınız hataları kabul edip hızla düzeltmek konusunda istekli misiniz?
  • Okumaktan hoşlanıyor musunuz? Bütün yazarlar (blog yazarı olsun ya da olmasın) yazdıklarından fazlasını okurlar. Söz konusu olan blog yazarlığı olunca, yalnızca blog postta ele alınan konuda okumanın bir adım ötesine geçip, benzer konularda yazan başka blog yazarlarını da takip etmek, onları da okuyup yazdıklarına yorumlarınızla katkıda bulunmak bir gereklilik olacak. Bu konuda kendinize güveniyor musunuz?
  • Yaratıcı mısınız? Yazdığınız konu ne kadar statik, ne kadar değişime kapalı olursa olsun, sizi takip eden okurlara daha önce okumadıkları cümleler, daha önce karşılaşmadıkları fikirler, daha önce fark etmedikleri bakış açıları sunmak bir blogun olmazsa olmazlarıdır. Bunları yapabilmek için de yaratıcı bir tarafınız olması gerektiği su götürmez.
Bu sorulara verdiğiniz cevapları önünüze koyup düşünün. Sonuçta ortaya çıkan tablo sizin başarıyla ve ciddiyetle blog yazarlığını yürütebileceğini mi söylüyor yoksa bu işi yalnızca zaman buldukça, canınız istedikçe, bayramdan bayrama yapmanız gerektiğini mi? Karar sizin.

Cevaplarınızı ve bir blog yazarında bulunması gerektiğini düşündüğünüz özellikler yorum olarak eklemekten çekinmeyin.

1 yorum:

  1. Merhaba. Yazınızı ilgiyle okudum, az sonra diğer başlıklarınıza da bakacağım.
    Ancak sizin bloğunuzu google dan "blog nasıl takip edilir " diye arattım. Belki de hiç karşılaşmayacaktık. Yorumlarınızı paylaşabilirsiniz yazmışsınız ama benim yorumum ilk olacak.
    Demem o ki insanlar blogları nasıl takip edecekler veya beni neden takip etsinler.
    Örneğin ilgili herhangi bir kişinin bile facebook veya twitter hesabını ararken üşendiğimizi varsayarsak blog takip etmek için insanların çaba sarf edeceğini pek zannetmiyorum. Keşke daha pratik olabilse.. Yani en azından bir inploid, bir facebook gibi kullanışlı olabilse.
    Yapabildiğim tek şey sosyal medyadan link vermek. Onu da zaten oralardan paylaşabilirim blogun ne anlamı kalıyor ..

    YanıtlaSil