Bir Yazı Takvimi Oluşturun

Blogunuzun uzun vadede sürdürülebilirliğini sağlamak için yapılabilecek şeylerden biri de standart bir yazı takvimi oluşturarak o takvime uymaya çalışmak olabilir. Yazma işini bu şekilde takvime bağlamak ilk başta "memur zihniyeti" gibi görünse de sonuçta size ve bloga kazandırdıklarını gördüğünüzde bu yöntemin yararına inanacağınıza kuşkum yok.

Bu yöntemin en üyük avantajlarından biri yazara konu bulmak konusunda sağladığı büyük kolaylık. Eğer bu çalışmanın gerektirdiği disipline uyabilirseniz, okurlarınızın da yakaladığınız momentuma karşılık verdiğini göreceksiniz.

Her blog için yazı takvimi farklı bir yapıda olacağından konuyu örnekler üzerinden incelemek daha anlamlı olacak.

Herhangi bir blogun "yazı türü" eksenli bir takvim yaptığını varsayalım. Takvimde hangi türlerin kendisine yer bulabileceğine bakalım. Sunum kolaylığı açısından takvimi her güne bir "yazı türü" biçiminde oluşturdum, ama tabii siz kendi yazma sıklığınıza ve "yazı türleri"nin sizin blogunuz için geçerli olup olmadığına göre kendi takviminizi başka türlü oluşturabilirsiniz.

Pazartesi: Haberler
Blogunuzun kapsamına giren konulardaki önemli gelişmeleri bir araya toplayıp derli toplu bir özet halinde okurlarınıza sunabilirsiniz.

Salı: İpuçları
Bir konuda (cep telefonları, gotoğraf makineleri, bilgisayarlar) kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak ipuçları verebilirsiniz. Bir sorunun nasıl çözüleceği, bir işin nasıl halledileceği gibi konulara değinen ("how-to") bir yazıyı da bu kapsamda düşünebilirsiniz.

Çarşamba: Görüşler
Belirli bir konuda, meselâ "Haberler" gönderisinde özetlediğiniz bir gelişme üzerine kendi kanaatinizi okurlarınızla paylaşabilir, onları tartışmaya davet edebilirsiniz.

Perşembe: Bağlantılar
Blogunuzun kapsadığı alanda yayın yapan başka bir blogu ya da web sitesini gündeminize alıp okurlarınıza tanıtabilirsiniz.

Cuma: Değerlendirme/ Eleştiri
Okurlarınızın ilgisini çekecek bir ürünün tanıtımını ve/veya değerlendirmesini yapabilirsiniz.

Cumartesi: Tartışma
Uzun uzun yazmak yerine, kafanıza takılan bir soruyu okurlarınızla paylaşıp onların katkısını talep edebilirsiniz.

Pazar: Arşivden
Blog arşivinizden bir gönderiyi seçip onu yeniden gönderebilirsiniz. Tabii bunun için blogunuzun içerik bakımından çok zengin (binlerce blog post) olması gerektiğini unutmayın :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder