Okurlarınıza Kapınızı Açın

Blogunuzu takip eden, yorum yapan okurlar arasında blogunuza yorumun ötesinde de katkıda bulunabilecek deneyime, uzmanlığa ya da birikime sahip olanlar mutlaka vardır. O okurlarla olan iletişiminizi artırmaya, onların blogunuzdaki katkısını belirginleştirmeye çalışabilirsiniz.

Konuk Yazarlık
Bıraktığı yorumlarla blogunuza gerçek anlamda katkıda bulunan, sizi düşünmeye, sorular sormaya sevkeden okurlarınıza gerekli ilgiyi göstererek, onları blogunuzda konuk yazarlığı -birkaç yazı için bile olsa- düşünmek konusunda ikna etmeye çalışabilirsiniz.

Ele aldığınız konuyla ilgilenen, fakat bir blog yazacak kadar zaman bulamayan okurlarınızın dikkate değer katkılarda bulunabileceğini siz de zaman içinde göreceksiniz.

Kendisine ait bir blogu olan okurlarınızla da karşılıklı yazı değişimi yapmayı düşünebilirsiniz. Bu, iki blog arasındaki ilişkiyi güçlendirecek, blogların okur kitlelerinin başka blogları da bulmasına yardımcı olacaktır. Bu konuda, zaten tanıdıkları ve takip ettikleri bir blog yazarının kılavuzluğu bir arama motorunun getireceği sonuçlara göre her zaman daha güvenilirdir.

Yorumları İçeriğe Dönüştürün
Bir gönderinize yapılan yorumlar yeni tartışmalara kapı aralayabilir. O tartışmaları yalnızca yorumlarda yürütmek, blogunuzun yorumlarını takip etmeyenlerin bu tartışmalardan mahrum kalmasına neden olacaktır. Bu nedenle, yorumlardaki tartışmaları, tartışanların görüşlerini de alıntılayarak yeni blog gönderilerine dönüştürmeyi düşünebilirsiniz. Hem okularınız yaptıkları katkıya değer verildiğini anlar hem de tartışmadan haberdar olmamış diğer okurlar da tartışmaya katılma şansını yakalamış olur.

Zaman zaman göndereceğiniz kısa gönderilerle ya da anketlerle okurların ne gibi beklentileri olduğunu, hangi konularda yazmanızı daha çok istediklerini de sorabilirsiniz. Alacağınız cevapların ilham verici olacağından hiç kuşkum yok.

Takip edebileceğiniz bir diğer yaklaşım da kafanızdaki bir soruya cevap bulmaya çalışmak yerine onu okurlarınıza sormak olabilir. Sorunuz yeterince açıksa ve tartışmanın sınırları yeterince iyi çizilmişse ortaya hayret verici derecede yaratıcı bir grup çalışmasının çıkması işten bile değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder