Blogunuzu Bir Topluluğa Dönüştürün

Blogunuzun başarısı, blog ekseninde kurduğunuz ilişkilerin niteliği ve sürekliliğiyle yakından ilgilidir. Çok sayıda insanı belirli bir ilgi alanı etrafında bir araya gelmeye ve tartışmaya katkıda bulunmaya ikna edebilirseniz blogunuz uzun vadede başarılı olması kimseyi şaşırtmayacaktır. Blogunuzu kişisel bir üretim alanından çok bir topluluğun etkileşim alanı olarak yürütebilirseniz karşılığını alırsınız. Bu yazıda bunu gerçekleştirmenin yollarını inceleyeceğim.

İşe Yorumlardan Başlayın
Yorumlar, okurlarınızla kuracağınız ilişkinin başlangıç noktasıdır. Okurlarınızla iletişim kurma biçiminiz, onları yorum yapmaya ne kadar yönlendirdiğiniz, onların sorduğu sorulara ne kadar ilgiyle karşılık verdiğiniz, okurlarla blogunuzu bir topluluğa dönüştürmek konusunda atacağınız ilk ve aynı zamanda en önemli adımlardır. (Bkz.: “Blogda Kullanıcı Etkileşimini Sağlamak”)

Okurlarınızla kurduğunuz iletişimin sağlamlığına bağlı olarak onlardan blogunuza daha üst düzey katkılarda bulunmalarını da (konuk yazarlık gibi) talep edebilirsiniz. (Bkz.: “Okurlarınıza Kapınızı Açın”)

Okurlarınızı Merkeze Alan Gönderiler Yazın
Okurlarınızı ne kadar önemsediğinizi göstermenin yollarından biri de gönderilerinizde onlardan söz etmektir. Onların sorularına cevap veren, size çeşitli yollarla ulaştırdıkları hikâyelerini alıntılayan yazılar yalnızca soruyu soran ya da hikâyeyi anlatan okurla değil diğer okurlarla da daha koyu bir sohbete girmeniz için vesile olacaktır. onlara sorular soran, okurlarınızdan birinin blogunu tanıtan gönderiler yazmanızdır.

Gönderilerinizde sorduğunuz “siz ne düşünüyorsunuz?” gibi sorulara ek olarak anketlerle, yalnızca kullanıcı görüşlerini öğrenmek amacıyla yazılmış gönderilerle kullanıcılarınızın blogunuzun faaliyet alanı hakkında neler düşündüğünü, ne gibi ihtiyaçları olduğunu tespit etmeye çalışın.

Biraz daha ileri gidip blogunuzun aktif katılımcılarından bazılarının yorumlarını alıntılayabilir, hattâ zaman zaman okurlarınızdan bazıları hakkında gönderiler yazabilirsiniz (onların bloglarına link vererek, blogunuzun faaliyet gösterdiği alan hakkında görüşlerini öğrenip aktararak, vs.)

Blogunuza yaptıkları katkıya değer verildiğini gören okurlar sizi yakından izlemeye devam edecektir.

Alçakgönüllülüğü Elden Bırakmayın
Okurların katkısı bir blogun devamlılığı için önemlidir. Bu nedenle, geçmişe dönüp baktığınızda neler başarmış olduğunuzu hesaplarken okurlarınızın hissesine düşen payı vermek konusunda elinizi korkak alıştırmayın.

Ortada bir başarı varsa bunun ortak bir başarı olduğunu, siz blog yazarı olarak içeriğin esas dinamosu olsanız da o içeriğin biçimlenmesinde ve hattâ zaman zaman oluşmasında okurların da katkısı olduğunu unutmayın. Bu düşünceyi okurlarınızla paylaşmak, birlikte başarılanlara, birlikte kat edilen yola, kısacası birlikteliğe vurgu yapmak o birlikteliği güçlendirecektir.

İstekli Okurlarınıza Görevler Vermekten Çekinmeyin
Blogunuzun sadık izleyicileri/ katılımcıları bu kadar emek verdikleri blogla ilgili görevler almaktan hoşnut olacaklardır. Yorumların moderasyonundan tutun da yeni anket konuları bulunmasına, konuk yazar olarak katkıda bulunmaya kadar değişik seviye ve zorlukta yardım önerilerini kabul etmekten, hattâ zaman zaman yardım talebinde bulunmaktan çekinmeyin.

Üyelere Özel Bir Alan Oluşturun
Forumunuzun sürekli katılımcılarına özel bir alan oluşturmak, ya da onlara blogunuzda sıradan ziyaretçilere göre daha fazla yetki vermek bir topluluğa doğru giden yolda atılacak adımlardan biri olabilir. Ekstradan bir forum açmak zahmetli bir iş olsa da, katılımcılarınızın da yardımıyla bu işin üstesinden gelebilirsiniz.

Siz blog gönderileriniz sayesinde katılımcılarınıza ulaşabiliyorsunuz, bırakın onlar da size ulaşabilsinler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder