Bütün önemli blog platformları sabit sayfaları destekliyor. Okurlarınıza bir blog gönderisiyle değil de bir sayfayla ulaştırabileceğiniz neler var? Bu yazıda ne türden mesajları gönderi olarak değil de sabit sayfa içeriği olarak verebileceğiniz üzerinde duruyoruz.
1. Hakkında
İngilizcedeki "About"un Türkçeye çevirisi bayağı sorunlu. Artık pek çok okur "Hakkında" (ya da "Hakkımızda"/"Hakkımda") çevirisine alıştı herhalde (başka çeviri önerileriniz varsa "yorumlar" bölümünde paylaşabilirsiniz). "Hakkımda" sayfası blogunuzun yeni ziyaretçilerine kim olduğunuz ve neler yaptığınız hakkında etraflı bilgi verme potansiyeline sahip olduğundan oldukça önemlidir. Eğer yazmamak iyi bir nedeniniz yoksa "Hakkımda" sayfasını yazmakla kalmayın sık sık güncelleyin de.
2. İletişim
Okurlarınızın size ulaşabilmesi önemlidir. Blog yorumları belirli ölçüde bu amaca hizmet eder, ama yeterli değildir. Okurlarınızın blog gönderilerinde dile getirilenler dışındaki konularda da sizinle iletişime geçebilmesi, size yeni önerilerle gelebilmesi için blogunuza bir iletişim sayfası eklemenizde yarar olabilir.
3. Sıkça Sorulan Sorular
Eğer okurlarınız bazı soruları tekrar tekrar sormak eğilimindeyse, yeni kullanıcılarınıza "Hakkımda" sayfasından öte, blogunuzun genel karakteri hakkında da bilgi vermek istiyorsanız, bir "Sıkça Sorulan Sorular" sayfası oluşturmanız size zaman kazandıracaktır.
4. Abonelik
Okurlarınıza blog içeriğini takip etmeleri için RSS dışında araçlar da sunuyorsanız (e-posta gibi) ya da değişik türdeki içeriğe (haftalık bültenler gibi) ulaşmak için değişik RSS feed'ler ya da yollar öneriyorsanız bir abonelik sayfası yapmanızda yarar olabilir. Üstelik kenar çubuğundaki ufak bir kutucukla sınırlı olmadığınız için okurlarınıza neden blog içeriğinize abone olması gerektiğini de birkaç cümleyle anlatabilme şansınız olur.
5. Yazı Dizileri ve Dokümanlar
Eğer blogunuzda yazı dizileri ve dokümanlar gibi zengin içerikli yazılara yer veriyorsanız bunları ayrı bir sayfada toplayıp kullanıcılarınıza sunmanız, özellikle blogunuzu ilk kez ziyaret eden kullanıcılar için kullanışlı olacaktır.
6. Hizmetler
Eğer okurlarınıza ücretli ya da ücretsiz hizmetler sunuyorsanız, bu hizmetlerin neler olduğunu ve onlardan nasıl yararlanabileceklerini ayrı bir sayfada özetleyebilirsiniz.
7. En İyiler
Blog içeriğinizde öne çıkarmak istediğiniz etkili ve çarpıcı gönderiler varsa, bunlar bir yazı dizisi biçiminde tasarlanmamış olsalar ve kategorilendirmek o kadar kolay olmasa da okurlarınızın kolayca ulaşabileceği bir yerde olmasında yarar vardır. Bunun için bir "En İyiler" safyası hazırlayabilirsiniz.
8. Projeler
Eğer blog kapsamında ya da bloga paralel olarak gerçekletirdiğiniz projeler varsa bunlar için de ayrı bir sayfa açarak her birine birkaç paragraf ayırmak isteyebilirsiniz. Hattâ uğraştığınız projeler blogunuzla doğrudan ilgili olmasa bile okurlarınızın sizi daha iyi tanıyabilmesi için zaman ayırdığınız uğraşlarınızı okurlarınızla paylaşmanız yararlı olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder