Yazı yazmak, odun kırmak, duvar örmek ya da müşteri temsilciliği gibi belirli bir işin sonsuz kere tekrarlanmasına dayanan bir uğraş değil. Bir duvar ustası yarısını ördüğü bir duvara bakıp "şimdi ne yapsam?" diye sormaz, ama bir yazar yarısına geldiği romanına şöyle bir göz atıp "şimdi ne yapsam?" diye sormuyorsa bir yerde yanlış giden bir şeyler var demektir.
Her yazarın yazacak bir şey bulamadığı için kilitlenip kaldığı zamanlar vardır. Blog yazarının işi, bu anlamda, kurmaca yazarına göre biraz daha kolaydır. Umutsuzca ilham perisinin gelmesini beklemek yerine yapabileceğiniz bazı şeyler var.
"Hangi konuda yazabilirim?" sorusuna doyurucu bir cevap bulmak için yapılabilecek en yararlı şey, daha önce yazmış olduklarınızı gözden geçirmektir. Daha önce yazdıklarınızı okurken, yer darlığı nedeniyle ya da konuyu dağıtmamak için ayrıntılarına yeterince giremediğiniz başlıklarla mutlaka karşılacaşacaksınız. Bu başlıklar, hem ileride yazacağınız konuları bulmanızda, hem de blogunuzda o güne değin yeterince yer veremediğiniz alanları tespit etmenizde yardımcı olacaktır.
Blogunuzu geçmişe dönük olarak gözden geçirme işini birkaç değişik seviyede gerçekleştirebilirsiniz. Ama bu işe başlamadan önce elinizin altında bir kağıt ve kalemin hazır bulunmasını öneririm. Bilgisayar ne kadar kullanışlı olursa olsun, bir parça kağıdın yerini tutamadığı zamanlar mutlaka oluyor. İşte bazı öneriler...
Yazı Dizilerini Gözden Geçirin
Daha önce hazırlamış olduğunuz yazı dizilerine bol bol zaman ayırın. Çünkü bu yazı dizileri, büyük olasılıkla blogunuza "yararlı içerik" arayışıyla gelen okurların esas hedefi olacak. Her bir yazı dizisini eksik bırakmış olabileceğiniz herhangi bir konu başlığı olup olmadığını düşünerek gözden geçirin. Aklınıza gelen konu başlıklarını, ne kadar önemli ya da önemsiz olduklarına bakmadan kağıdınıza not edin.
Bu çalışmaya ek olarak, hazır başlamışken, blogunuzdaki yararlı içeriği görünür kılmak için de yeni fikirler geliştirebilirsiniz. Bu konuda "Yararlı İçeriği Görünür Kılın" yazısından yardım alabilirsiniz.
Varolan İçerikten Yeni Listeler Oluşturun
Bir tema etrafında yazmış olduğunuz değişik blog gönderilerini bir listede bir araya getirerek okurlarınıza daha düzenli biçimde sunabilirsiniz. Diyelim, futbol üzerine bir blog yazıyorsunuz ve geçtiğimiz yıl boyunca yetenekleriyle dikkatinizi çeken futbolcular için ayrı ayrı blog postlar hazırladınız. Sezon sonunda yıl boyunca gündeminize aldığınız bu futbolcuları kısa tanıtımlarla bir liste haline getirebilirsiniz ("Bu Sezon Dikkat Çeken 10 Futbolcu").
Bu çalışmanın bir avantajı da daha önce yazdıklarınızı gözden geçirmenize vesile olarak gönderilerinizi güncelliğini sürekli kılmanızı sağlaması.
Bir Blog Gönderisinden 3 Yeni Blog Gönderisi Çıkarın
Eğer ele aldığınız konuyu doyurucu biçimde inceliyorsanız, gönderilerinizde kısa kesmek zorunda kaldığınız, ayrıntıya giremediğiniz, şöyle bir değinip geçtiğiniz pek çok yan konu olacaktır. Bu çalışma çerçevesinde o yan konuları bulup çıkarmaya çalışabilirsiniz.
Blogunuzdaki doyurucu yazılardan birini örnek olarak seçebilirsiniz. Yazıyı dikkatlice, okuyarak konunun ayrıntılı olarak inceleyemediğiniz yönlerini (yine önemli olup olmadıklarına bakmadan) kağıdınıza not edin. "Dikkatli okuma"yı birkaç kez yineleyebilirsiniz.
Yeni konu başlıkları ortaya çıktıktan sonra bu başlıkların birbirleriyle nasıl bir ilişki içinde olduklarını, hangilerinin tek başına bir blog gönderisine dönüşebileceğini, hangilerinin bir arada bulunması gerektiğini belirleyin.
Bunu her bir yazıdan 3 yeni başlık çıkartana kadar tekrarlayın. İşte size günlerce yazacak kadar çok konu başlığı...
Yinede bazen sıkıcı ve zor olaibliyor
YanıtlaSil