Özgür Yazılım Dünyasına Hoşgeldiniz

Özgür yazılım dünyasına hoşgeldiniz. Yalnızca kullanıcısı değil aynı zamanda katılımcısı da olabileceğiniz bir dünya bu. Üstelik bunun için yazılımcı olmanız da gerekmiyor. Kullandığınız programlardaki hataları bildirebilir ya da arkadaşlarınızı GNU/Linux kullanmaya teşvik edebilirsiniz.

Yazı dizisini birkaç uyarıyla bitirmek istiyorum.

GNU/Linux Kullanmaya Başlarken

  1. Denemeye ve Yanılmaya Hazırlıklı Olun: Aradığınız dağıtımı ilk denemede bulamayabilirsiniz. Birkaç günlük ya da aylık kullanımdan sonra hoşunuza gitmeyen, sizi zora sokan bazı seçeneklerden ötürü dağıtımınızı değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu, GNU/Linux dünyasında son derece normaldir. Başlarda gel-gitler olmasına hazırlıklı olun.

  2. Sabit Diskinizi Doğru Bölümlendirin: Sabit diskinizi bölümlendirirken, işletim sistemiyle kendinize ait verileri (dokümanlar, müzik dosyaları, vs.) iki ayrı bölüme yerleştirin. Bir de swap için ayrı bir bölüm ayırmanız gerektiği düşünülürse, sabit diskinizde en az üç bölüm bulunmalı: 1. işletim sistemi; 2. swap; 3. kişisel verileriniz.

  3. Live CD ve USB Bellekleri Atmayın: Her sistemde olduğu gibi GNU/Linux sistemlerde de sorunlar yaşanabilir. Bir sorun yaşadığınızda (bilgisayarın açılmaması gibi), kullanabileceğiniz en yararlı araç, işletim sisteminin live CD'si (ya da USB diske yüklenmiş hali) olacaktır. Bu nedenle bu araçları el atında tutmanız yararlı olacaktır.

  4. Katkıda Bulunmaktan Çekinmeyin: Özgür yazılım dünyası herkesin katkıda bulunabileceği açık ve özgür bir ortamdır. Her proje davetkâr olmayabilir, ama neticede herkes istedikten sonra katkıda bulunmanın bir yolunu bulabilir. Nasıl katkıda bulunabileceğinizi görmek için özgür yazılım forumlarına üye olup tartışmaları takip edebilirsiniz. Programları test edecek, çevirecek ya da tanıtacak kişilere, forum moderatörlerine sürekli ihtiyaç duyulan bir dünya burası.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder