Açılmayan Bilgisayardan Veri Kurtarmak

Hepimizin başına gelebilir. Yedeklemediğimiz verilerle yüklü bilgisayar, bir anda kapanıp bir daha açılmamaya karar verebilir. Önemli dokümanlarınız, fotoğraflarınız, arşivlediğiniz belgeler ve daha başka şeyler bilgisayarınızın sabit diskinde kilitli kalabilir. Bu durumda, bilgisayarınızdaki verileri nasıl kurtarabileceğinizi inceleyelim.

Bilgisayarınızın açılmamasının pek çok değişik nedeni olabilir. Buna bağlı olarak burada sıralanan yöntemlerin hiçbiri işe yaramayabilir. Ama eğer sabit diskiniz zarar görmemişse, umudunuzu yitirmeyin.

Çalışan CD

GNU/Linux hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız bile, bu adıma bir göz atmanızı öneririm. Çünkü bu adımda yapabilecekleriniz size bilgisayarınızın sorunu hakkında da ipuçları verebilir.

Neredeyse her GNU/Linux dağıtımının bir Çalışan CD (Live CD) sürümü vardır. Bu sürümleri internetten ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Bu CD imajlarını ister CD/DVD’ye yazarak ister çalıştırılabilir USB disk hazırlayarak kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızı bir Çalışan CD ile sorunsuz biçimde çalıştırabilirseniz, bu durumda bilgisayar donanımınızın büyük ölçüde sağlıklı olduğunu, sorunun yazılımdan (Windows?) kaynaklandığını varsayabilirsiniz. Çalışan CD ile açılan bilgisayarınızdaki verileri USB sabit diske aktararak yedekleyebilirsiniz.

Kısacası, çekmecenizde eski de olsa bir GNU/Linux Çalışan CD’si olması sizi büyük baş ağrılarından kurtarabilir.

Sabit Diski Taşımak

Bilgisayarınız Çalışan CD ile açılmıyorsa, donanım bileşenlerinden bazıları ömrünü tüketmiş olabilir. Bu durumda verilerinizin bulunduğu sabit diski söküp başka bir bilgisayarda denemek tek çözüm olabilir. Tabii bunu yapabilmeniz için her iki bilgisayarın da aynı tipte sabit diski destekliyor olması gerekir. Eğer daha önce bilgisayarınızın kasasını (ya da dizüstünüzün içini) açmadıysanız, bu işlerden anlayan birinden yardım istemeniz gerekebilir. Zira donanımı bağlarken yapacağınız hatalar çalışan sisteminizin de bozulmasına neden olabilir.

Sabit diski taktıktan sonra sağlıklı bilgisayarı çalıştırdığınızda, sabit disk yeni bir sürücü olarak tanınacaktır. Eğer tanınmıyorsa bunun iki nedeni olabilir: 1.) sabit diski takarken bağlantıları doğru yapmamış olabilirsiniz; 2.) sabit diskinizin ömrü tükenmiş olabilir. Eğer sabit diskinizin ömrü tükendiyse, yapabileceğiniz tek şey bir profesyonele danışmaktır.

Sabit Disk Kutusu Kullanmak

Eğer elinizin altında, doğru tipte sabit diski destekleyen bir başka bilgisayar yoksa sabit diskinizi destekleyen bir sabit disk kutusu alıp, diski, USB üzerinden bilgisayarınıza bağlayabilirsiniz. Böyle bir yatırım yapmadan önce sabit diskinizin sağlıklı olduğundan emin olmanızı öneririm (bunun içiin de sabit diskinizi başka bir bilgisayarda deneyebilir, ya da birilerinden sabit disk kutusu ödünç alabilirsiniz). Eğer bilgisayarınızın donanımı ömrünü tüketmişse hiç olmazsa sabit diski bu şekilde kullanmaya devam ederbilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder