VirtualBox ile Linux Mint Kurulumu 2: Sanal Makinenin Hazırlanması

VirtualBox'ın bilgisayarınıza kurduğunuz diğer programlardan bir farkı yoktur. Çalıştırılabilir dosyaya (VirtualBox-4.2.18-88781-Win.exe) çift tıklayarak kurulumu başlatabilirsiniz. Kurulum ekranlarını takip ederek programı sisteminize kurun. Çoğu bilgisayar kullanıcısı bu kısmı kolaylıkla gerçekleştireceğinden ayrıca adım adım gösterme ihtiyacı duymadım. Doğrudan sanal makine kurulumuna geçeceğiz.

Kurulum tamamlanıp VirtualBox'ı çalıştırdığınızda şöyle bir ekranla karşılaşacaksınız:

Not: Bu ekran çıktısında benim daha önceden kurmuş olduğum iki işletim sistemi görülüyor. Yeni kurulmuş bir VirtualBox ana eranında soldaki liste boş olacaktır.

Sanal Makinenin Hazırlanması

VirtualBox'a yeni bir sanal işletim sistemi eklemek için üstteki grafik menüden New butonuna tıklayın.

Açılacak yeni pencerede Name hanesine işletim sistemine vermek istediğimiz adı yazıyoruz. Ben, hatırlatıcı olması için hangi dağıtımın hangi versiyonunu kurduğumu yazmayı tercih ediyorum: LMDE 201303

Type hanesine Linux yazıyoruz; bu kısım kolay. Version hanesiyse biraz daha fazla dikkat gerektiriyor. Linux Mint Debian (LMDE), Debian tabanlı bir dağıtım olduğundan ve biz 64 bitlik sürümünü kullanmak istediğimiz için Debian (64 bit)'i seçiyoruz (siz 32 bitlik sürümü kullanıyorsanız, Debian'ı seçmeniz gerekiyor). Linux Mint'in diğer dağıtımları Ubuntu tabanlı olduğu için o dağıtımlar için Ubuntu'nun ilgili versiyonunu seçmemiz gerekecekti.

Bu ekrandaki işlemleri tamamlayıp Next butonuna tıklıyoruz.

Sıradaki ekranda sanal işletim sistemimizin ne kadar RAM kullanmasını istediğimizi belirliyoruz. VirtualBox, bilgisayarınızın toplam RAM'inin en fazla yarısını kullanmamızı öneriyor. Ben de 4GB RAM'imin 1536 MB'ını bu yeni sanal işletim sistemine ayırıyorum. Sisteminizin toplam RAM'i daha büyükse sanal işletim sistemine de daha fazla RAM ayırmanızı öneririm (2 ya da 3 GB gibi). İşlem bittiğinde Next butonuna basarak ilerleyelim.

Bu ekranda sabit diskle ilgili bir seçim yapmamız isteniyor. Sanal makinemize bir de sanal sabit disk oluşturmak için "Create a virtual hard drive now". seçeneğini işaretleyip Create ile ilerleyelim.

Sıradaki ekranda VDI (VirtualBox Disk Image) seçeneğini işaretleyip *Next ile ilerleyelim.

Storage on physical hard drive ekranında sabit diskin niteliğini belirliyoruz. Dynamically Allocated seçeneğini işaretleyip Next ile ilerleyelim. Bu seçimin anlamına birazdan döneceğiz.

Bu son ekranda, sabit diskinizi nerede saklamak istediğiniz ve büyüklüğünün ne olması gerektiği gibi parametreleri belirliyorsunuz. Sanal sabit diskiniz, bilgisayarınızda büyük bir dosya olarak saklanır. Bu nedenle, sabit diskinizde yeterince yer olması gerekir. VirtualBox'ın önerdiği disk bölümünde yeterince yer olup olmadığını kontrol etmeniz ileride bir hata oluşmasını önleyecektir.

Bir önceki adımda Dynamically Allocated seçeneğini işaretlediğimiz için disk boyutu olarak 60GB de seçsek, VirtualBox yalnızca kullandığımız kadar sabit disk alanı ayıracak. Yine de bir üst limit belirlemekte yarar var. Ben 16GB seçiyorum. Linux Mint için 10GB'ye kadar düşebilirsiniz sanırım.

Create butonuna batığımızda sanal makinemiz oluşturulacak. VirtualBox Manager, yeni oluşturduğumuz sanal mekineyi sanal makineler listesinde gösterecek:

5 yorum:

  1. hocam bende sadece debian 32 bit var. Makinayı başlattığımda linux geri sayım başlıyor fakat sonra devam etmiyor. ne yapmalıyım? vmware 12.0.0 kurdum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle bir ayrım yapalım: İki makineden bahsediyoruz. İlki host makine (VMWare'in kurulu olduğu makine) ikincisi istemci makine (VMWare'in içine kurduğunuz makine).

      Host makineniz 32 bit ise, bu host makinenin üstüne 64 bit Linux kuramazsınız. Yaşadığınız sorunun nedeni bu olabilir. Debian sayfasından 32 bit sürümü indirip onu kurmayı deneyin.

      Sisteminiz hakkında daha fazla bilgi verirseniz yardımcı olmam da daha kolay olur.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. yardımcı olacak birisi varmı ?

    YanıtlaSil