Pil Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Cep telefonlarının ve dizüstü bilgisayarların pilleri önceleri nikel tabanlıydı (nikel-kadmiyum, vb.). Ömürleri kısa olan ve bakımları özen gerektiren bu piller artık piyasadan kalktılar. Fakat, o dönemden kalma alışkanlıklar kafa karışıklıklarına neden oluyor. Daha yeni bir teknoloji olan lityum-iyon pillerin bakımının nasıl yapılacağı sorusu bu nedenle güncelliğini koruyor. Pil bakımı için neler yapılması gerektiğine bakalım.

  • Pilinizi sürekli şarjda tutmayın. Lityum-iyon pillerin 100% şarj edilmesi ve sürekli şarjda tutulması önerilmez. Pilinizin şarjının genellikle %40-%70 aralığında olması, pil ömrünün daha uzun olmasına yardımcı olur. Benzer biçimde, pilinizi 100% şarj etmişseniz şarja takılı tutmayın. Çünkü sürekli şarja takılı pilin ömrü kısalır. Hepimizin yaptığı, ama pilin ömrünü kısalttığı için kaçınılması gereken bir şey.
  • Pilinizi sonuna kadar kullanmamaya dikkat edin. Lityum-iyon pillerin şarjını bütünüyle bitirmek gerekmez. Hatta sürekli yapılırsa, pil ömrünü olumsuz etkiler. O nedenle pilinizi biraz kullanıp biraz şarj etmeniz önerilir. Pilinizi %40-%50 aralığına kadar kullanıp ondan sonra %70-%80 aralığına kadar şarj etmeniz ve bunu bir alışkanlık haline getirmeniz en ideal kullanım biçimidir.
  • Birkaç ayda bir pilinizi sıfırlayın. Her ne kadar pilinizi sürekli sıfırlamanız önerilmese de, arada bir sıfırlamak pilin kalibrasyonuna yardımcı olur. Böylece bilgisayaerınız (ya da akıllı telefonunuz) pil seviyesini daha doğru biçimde gösterir.

Bu öneriler pil ömrünüzün uzamasına yardımcı olur, ama onu ölümsüz yapmaz. Bilgisayarınızdan çıkarıp hiç kullanmasanız bile, piliniz eninde sonunda ömrünün sonuna gelecek. O nedenle, bu yönergeleri takip ederken fazla strese girmeyin.

Bu önerilerin hazırlanmasında şu İngilizce listeden yararlanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder