Windows XP Öldü. Ne Yapmalıyım?

Microsoft, Windows XP’ye olan desteğini 8 Nisan 2014’te sonlandırdı. Ne var ki dünyanın her yerinde XP kullanıcılarının sayısı hâlâ oldukça yüksek (yüzde 25’in üstünde). Bu nedenle ortada ciddi bir güvenlik sorunu var. Bu yazıda Windows XP’nin ölümünün kullanıcılar için ne anlama geldiğini inceleyeceğiz.

Microsoft’un desteğini sonlandırması ne anlama geliyor?

Kötü niyetli odaklar bilgisayarların açıklarını bulup kullanarak kullanıcıların bilgilerine ulaşmaya çalışırlar. Bu açıklar bulundukça, Microsoft açıkları kapatmak için güvenlik yamaları hazırlayıp işletim sistemlerini güncellerler. Microfot’un XP’ye olan desteğini sonlandırması, artık XP için güvenlik yaması hazırlamayacağı anlamına geliyor. Dolayısıyla, eğer Windows XP kullanıcısıysanız, bilgisayarınız kötü niyetli saldırılara daha açık hale gelmiş oluyor. Tüm dünyadaki kullanıcıların dörtte biri şu an bu sorunla karşı karşıya.

Ne yapabilirsiniz?

Windows XP’den kurtulun. Windows XP’nin bunca uzun yaşaması nedensiz değildi elbette. Kullanıcılar tarafından çok beğenilen, kullanımı kolay bir işletim sistemiydi XP. Üstelik kendisinden sonra gelen Vista, yaşattığı sorunlar yüzünden hiç tutulmadı. Daha sonraki işletim sistemleri de (Windows 7 ve 8) donanım gereksinimleri yüzünden eski bilgisayarlarda iyi sonuç vermiyorlar. Yani, büyük olasılıkla, XP sizin için en uygun işletim sistemiydi. Ama, bu noktada XP’den kurtulmaktan başka seçeneğiniz yok ne yazık ki.

Verilerinizi yedekleyin. İlk yapmanız gereken bilgisayarınızdaki verilerinizi yedeklemek ve güvenli bir yerde (bir başka bilgisayarda, harici sabit diskte ya da internette) yedeklemek olmalı. Çünkü bundan sonraki önerilerin hepsi bilgisayarınızı formatlamanızı gerektiriyor.

XP’den kurtulduktan sonra kabaca iki seçenekten söz edebiliriz. Birinci seçenek bilgisayarınıza başka bir Windows sürümü yüklemek, ikincisi ise Linux tabanlı işletim sistemlerine yönelmek. Şimdi bu seçenekleri inceleyelim.

Windows Seçeneği

Windows XP’yi rahat kullananlar, muhtemelen Windows 7’ye de kolay alışacaktır. Windows 7, 2020’ye kadar güvenlik güncellemeleri almaya devam edecek. O nedenle, eğer Windows kullanmaya devam etmek istiyorsanız en hızlı uyum sağlayacağınız seçenek Windows 7 olacaktır. Tek sorun bilgisayarınızın donanımı olabilir. Eğer bilgisayarınız eskiyse ve XP’de bile çok hızlı çalışmıyorsa, Windows 7 yüklendiğinde muhtemelen daha da ağırlaşacaktır. Windows 7’nin mimimum sistem gereksinimleri şöyle:

32 bit için

  • 1 GHz işlemci
  • 1 GB RAM
  • 16 GB boş sabit disk alanı
  • DirectX 9 destekleyen grafik kartı (WDDM 1.0 sürücüsüyle birlikte)

64 bit için

  • 2 GB RAM
  • 20 GB boş sabit disk alanı
  • DirectX 9 destekleyen grafik kartı (WDDM 1.0 sürücüsüyle birlikte)

Lütfen unutmayın: Bunlar minimum gereksinimler. Yani bu konfigürasyona sahip bir bilgisayar Windows 7’yi çalıştırır ama kullanıcı arayüzü XP’ye göre çok daha yavaş olacaktır. Windows 7 ile rahat çalışabilmeniz için en az 2GB (64 bit için 4GB) RAM’e ihtiyaç duyarsınız.

Not: Windows 8’i kimseye önermiyorum.

Linux Tabanlı Seçenekler

Bilgisayarınız pek yeni değilse, yükte hafif bir GNU/Linux işletim sistemi kurmak daha doğru olacaktır. Bilgisayar kullanımınız çoğunlukla internet kullanımından oluşuyorsa Linux tabanlı alternatifleri ciddi ciddi değerlendirmenizi öneririm. Linux tabanlı dağıtımların sistem gereksinimleri genellikle daha düşüktür. Bilgisayarı eski olan ve Windows kullanmaya alışmış kullanıcılar için en çok önerilen dağıtım Lubuntu‘dur. Lubuntu’nun sistem gereksinimlerini Windows 7’ninkilerle karşılaştırdığınızda neden Windows 7 yerine Lubuntu’nun önerildiğini daha iyi göreceksiniz:

Lubuntu Minimum Sistem Gereksinimleri
- Pentium II ya da Celeron işlemci
- 128MB RAM

Sistem gereksinimlerinin düşük olduğuna bakmayın, birkaç istisna dışında XP’yle yaptığınız her şeyi Lubuntu’yla da yapabilirsiniz. Yine de, Linux’a geçişte ilk yapmanız gereken, Windows’ta kullandığınız programların GNU/Linux dünyasındaki karşılıklarını bulmak olmalı. İnternete girmek, Word kullanmak gibi yaygın işlemleri Linux’ta da kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. GNU/Linux’ta neredeyse her programın muadilini bulabilirsiniz. Ama geçiş yapmadan önce bir kontrol etmenizde yarar var. Karışılığını bulmak istediğiniz programları yorum olarak gönderebilirsiniz.

GNU/Linux hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz “Yeni Başlayanlar için GNU/Linux” yazı dizisine göz atarak başlayabilirsiniz. GNU/Linux’a geçiş konusunda başka sorularınız olursa onları da yorum bölümünde sorabilirsiniz.

Yeni Bilgisayar

Eğer Windows’tan vazgeçmek istemiyorsanız ama bilgisayarınızın konfigürasyonu da Windows 7’yi kaldıramayacak kadar eskiyse, yeni bir bilgisayar almaktan başka seçeneğiniz kalmıyor. Yeni bilgisayar alırken de Windows 8’den uzak durmanızı öneririm.

Ne yaparsanız yapın, Windows XP’den bir an önce kurtulmaya bakın. XP kullandığınız sürece bilgisayarınızdaki hiçbir şey güvende değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder