Babylon'dan Kurtulmak

Tarayıcınızı açtığınızda Babylon arama sayfasını görüyorsanız ve yaptığınız aramalar sizi hep Babylon’a yönlendiriliyorsa bilgisayarınızda ufak çaplı bir problem var demektir. Bu kötü niyetli yazılımdan kurtulmak mümkün.

Babylon

Babylon Nedir?

Babylon bir virüs değildir. Fakat, can sıkıcı, kötü niyetli bir yazılımdır. Başka bir programı bilgisayarınıza kurarken siz fark etmeden kendisini bilgisayarınıza kurmuş olabilir. Bu türden sıkıntılarla karşılaşmak istemiyorsanız, her programın kurulumunu dikkatle takip edip istemediğiniz yazılımların kurulmasını engellemelisiniz.

Araç Çubukları

Babylon, bilgisayarınıza araç çubukları kurmuş olabilir. Bu araç çubuklarından kurtulmak için öncelikle bilgisayarınızın “Program Ekle/Kaldır” menüsünden adında ‘Babylon’ geçen bütün programları kaldırmalısınız. Bu işlem sırasında bütün tarayıcılarınızı kapatmanızı öneririm. Yoksa işlem başarısız olabilir.

Tarayıcı Senkronizasyonu

Bazı tarayıcılar kullanıcıların aynı ayarları farklı bilgisayarlarda kullanabilmeleri için senkronizasyon özelliğiyle gelirler. Eğer bu özelliği kullanıyorsanız, yeni aldığınız ve hiç program yüklemediğiniz bir bilgisayarda bile Babylon’la karşılaşabilirsiniz. Bunun nedeni, Babylon’un kurulu olduğu bilgisayardaki ayarların, senkronizasyon yoluyla yeni bilgisayarınıza aktarılması olabililir. Bu durumda, hatalı bilgisayardaki ayarlardan kurtulduğunuzda, diğer bilgisayarlarda da sorun çözülecektir. Fakat araç çubuklarını kurulu oldukları bütün bilgisayarlardan silmeniz gerekebilir.

Temizlik

Babylon kendisini bilgisayarınıza öyle bir yerleştiriyor ki, kurtulabilmek için kırk dereden su getirmek gerekiyor. Bu yazıda Babylon’un Google Chrome’dan nasıl kaldırılacağını göreceğiz. Diğer tarayıcılarda da benzer işlemlerle sorunu giderebilirsiniz.

Babylon Uzantısı

Babylon, tarayıcınıza bir eklenti/uzantı olarak kurulmuş olabilir. Uzantıdan kurtulmak için tarayıcınızın sağ üst köşesindeki butonu kullanarak Ayarlar menüsünü açın. Soldaki menüden Uzantılar linkine tıkladığınızda, tarayınızda kurulu olan bütün uzantılar görüntülenecektir. Bu sayfada içinde “babylon” geçen bütün uzantıları kaldırabilirsiniz (uzantının sağında bulunan çöp kutusu butonunu kullanarak).

Açılış Sayfaları

Babylon kendisini tarayıcınızın açılış sayfaları arasına yerleştiriyor. Böylece tarayıcınızı her açıtığınızda öncelikle onunla karşılaşıyorsunuz. Bu ayardan kurtulmak tarayıcınızın sağ üst köşesindeki butonu kullanarak Ayarlar menüsünü açın. Açılan sayfada Başlangıçta bölümünde “Belirli bir sayfayı veya sayfaları aç.” seçeneğinin yanında bulunan Sayfaları ayarla linkine tıklayın. Açılan pencerede içinde “babylon” geçen bütün sayfaları silin.

Arama Sonuçları

Eğer tarayıcınızın adres satırından yaptığınız arama sonuçlarını hep Babylon sayfasında görüyorsanız, Babylon, arama seçeneklerinizi de değilştirmiş demektir. Tarayıcınızın sağ üst köşesindeki butonu kullanarak Ayarlar menüsünü açın. Açılan sayfadaki Arama bölümünde bulunan Arama Motorlarını Yönet… butonuna tıklayarak tarayıcınızda tanımlanmış arama motorlarını açın. Bu ekranda önce varsayılan tarayıcınızı değiştirin. Daha sonra içinde “babylon” geçen bütün arama motorlarını silin. Eliniz değmişken buradaki başka “şüpheli” arama motorlarını da siliverin. Artık arama sonuçlarınız, seçtiğiniz arama motoru tarafından görüntülenecektir.

Ana Sayfa

Babylon ana sayfasından kurtulmak istiyorsanız tarayıcınızın sağ üst köşesindeki butonu kullanarak Ayarlar menüsünü açın. Açılan sayfadaki Görünüm bölümünde bulunan “Ana Sayfa düğmesini göster” seçeneğini seçtiğinizde altta “Yeni Sekme Sayfası Değiştir” yazısı görülecek. Buradaki Değiştir linkine tıkladığınızda açılan sayfada “Ana sayfam şu olsun” seçeneğinin yanındaki kutuda içinde “babylon” geçen bir adres görüyorsanız bu adresi silin. Eğer tarayıcınızın ana sayfa butonunu göstermesini istemiyorsanız, Ayarlar sayfasında ilgili seçeneği kaldırabilirsiniz.

Bilgisayarınız Temiz mi?

Bilgisayarınıza Babylon’un kurulmuş olması başka zararlı yazılımların da bulunabileceğinin bir göstergesidir. Bu nedenle, hazır temizliğe girişmişken, bilgisayarınızda bir virüs taraması yapmanızı ve AdwCleaner kullanarak kötü niyetli yazılımlardan kurtulmanızı öneririm.

Kaynaklar

  1. http://productforums.google.com/forum/#!topic/chrome/vjpeIIc9HvQ[1-25-false]
  2. https://support.mozilla.org/en-US/questions/746530#answer-27814
  3. https://support.mozilla.org/en-US/questions/815319

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder