Google ve Firefox'la Zaman Kazaniyorum: Araclar

Google ve Firefox kullanarak zaman kazanmak konusunda basladigimiz diziye devam ediyoruz. Bu yazida zamani verimli kullanmami saglayan araclari ve eslesmeleri tanitmaya calisacagim.

Mail
Gmail Manager sayesinde adresime mail geldigi anda haberdar oldugum icin gun icinde hesabima girip kontrol etmem gerekmiyor. Bunu simdi neredeyse butun email hizmetleri icin soyleyebiliriz. Ancak diger ucretsiz servisler Gmail'in sagladigi sonsuz filtreleme olanagini saglamiyorlar. Gmail filtreleri sayesinde emaillerimin onemli bir kismini etiketleyip bazilarini da arsivleyerek posta kutumun hicbir zaman okumayacagim (cogu bankalardan gelen) maillerle dolmasini engelliyorum. Gelen bir emaille ilgili yapmam gereken bir sey varsa onu yildizlayip o yapilacak isin her zaman gozumun onunde olmasini sagliyorum. POP3 destekleyen diger email hesaplarimi da Gmail'in kontrol etmesini saglayarak onlari kontrol etmek derdinden de kurtulmus oluyorum. Esnek etiketler sayesinde aradigim emailleri cok daha kolay buluyorum. Butun bunlari etkin bicimde kullanan birisinin Internet kullanirken zamandan ciddi tasarruf edebilecegini dusunuyorum.
Haberler
Televizyonum yok ve butun haberleri Internet'ten takip ediyorum. Hem istedigim usluba daha yakin haberleri secebiliyorum, hem de ilgimi ceken bir konuyla ilgili daha fazla yorum okuyup kedili kopekli sundurulmus haber bultenlerinin icinden haber secmek zorunda kalmiyorum. Bu is icin Google Reader + Google Reader Watcher ikilisi bicilmis kaftan. Google Reader uye oldugum haber kanallarini surekli takip edip sayfama ekliyor, Google Reader Watcher da bunlarin sayisini ve hangi kategorilere dagildigini benim belirledigim araliklarla kontrol ederek bana bildiriyor. Boylelikle yogun olarak baska seylerle ugrastigim zamanlarda bile onemli haberleri ve yorumlari, bloglardaki gelismeleri hizlica takip edebiliyorum. Ilgimi ceken ama o anda okuyamayacagim haberleri yildizlayip daha sonra okumak icin tutuyorum. Baskalarinin ilgisini cekebilecegini dusundugum haberleri paylasim bloguna gonderebiliyor ya da emial yoluyla dogrudan bu kisi ya da gruplara ulastirabiliyorum. Haberlerin etiketlerini degistirerek burada da ayrica bir yapilacak isler listesi tutabiliyorum. Gunde 400'e yakin haber basligina bakabiliyorum. Bu da her zaman gundemi takip edebilmemi, gecerli yorumlara ulasabilmemi sagliyor.
Takvim
Google Calendar herhangi bir masaustu takviminin her ozelligini barindiriyor. Ustune ustluk farkli takvimler olusturup bu takvimleri paylasarak bir sekilde icinde bulundugunuz her aktivite icin ayri alanlar yaratabiliyorsunuz. Hatirlatmalarinizi istediginiz formatta (email, SMS) alabiliyorsunuz. Boylelikle zamaninizi daha kolay planlayip nerelerden zaman tasarrufu edebileceginizi gorebiliyorsunuz. Gorece tekduze bir haftalik duzenim oldugu icin takvimden cok sik yararlanmam gerekmiyor. Ancak ihtiyac duydugumda orada oldugunu bilmek guzel. Google Calendar'in en onemli ve en cok dile getirilen eksikligi bir yapilacaklar listesi tutamiyor olusumuz. Her takvimde mutlaka bulunmasi gereken yapilacaklar listesi ozelliginin Google Calendar'a eklenmesinin kullanicilari cok sevindireceginden hic kuskum yok. Ben de dort gozel bekliyorum.
Digerleri
Yukaridaki maddelerden ilk ikisi benim acimdan zaman kaybini en aza indiren eslesmeler. Bunlarin disindakilerin teker teker sagladiklari kazanclar o kadar buyuk olmasa da ust uste toplandiklarinda anlamli figurlere ulasiyorlar. Mesela Docs kullanarak baska yerlerde olan insanlarla tek bir dokumanin uzerinde calismak, Picasa'nin basit arayuzu sayesinde fotograflari kolayca paylasivermek, Notebook'a kisa notlar almak, Google Browser Sync eklentisi sayesinde Internet'teki gezintinize kaldiginiz yerden devam etmek, gezinme tarihinizi, bookmark'larinizi ve sifrelerinizi tarayicilar arasinda transfer etmek zaman zaman tam da aranan cozumler oluyorlar. Google'in sagladigi mobil cozumleri de cok siklikla olmasa da kullaniyorum. Bazen onemli bir email'in gelip gelmedigini kontrol etmek isteyebiliyor ya da gidecegim yerin haritadaki konumunu bilmek istiyorum.
Bu servis ve eklentileri bir arada kullanmak, hicbir seyden fedakarlik etmeden zamandan tasarruf saglamanin en uygun yontemi olarak gorunuyor bana. Peki bu cozumlerin muadili olan masaustu uygulamalarindan farki nedir? Onlara gore daha ustun bir cozum mu bu inceledigimiz? Onu da baska bir yazida degerlendirelim.

  • Google ve Firefox'la Zaman Kazaniyorum: Giris


  • Google ve Firefox'la Zaman Kazaniyorum: Araclar


  • Google ve Firefox'la Zaman Kazaniyorum: Ustunlukler
  • 2 yorum:

    1. gmail üzerinden yahoo.com ile biten maillerimize bakabiliyormuyuz, bunu merak ettim açıkçası. Yahoo.com.tr'li maillerimizin ücretsiz POP3 desteği verdiğini, ama yahoo.com'lu olanlar için illa ki mail plus üyeliği istiyor diye biliyorum.

      YanıtlaSil
    2. Gmail kullanarak başka herhangi bir eposta servisindeki epostaları kontrol edebilmek için söz konusu eposta servisinin POP3 desteği vermesi şart. En azından resmi olarak desteklenen durum şimdilik bu. Ancak yakında bununla ilgili bazı widget ya da script'lerin de piyasaya düşeceğini sanıyorum.

      YanıtlaSil