Blogda Kullanıcı Etkileşimini Sağlamak


Blog yazarlığının en ilginç yanlarından biri okurlarla kurulan ilişkidir. Her blog için olmasa da yazarın motivasyonu açısından çoğu blog için okurlarla kurulan ilişki kilit önemdedir. Hiç tanımadığınız insanlarla kafanıza takılan bir konuda seviyeli bir sohbet/ etkileşim içine girmek hem size hem de blogunuza çok şey katacaktır. Bu postta, bunun nasıl yapılabileceği konusunda bazı ipuçlarını listelemeye çalışacağız.

Blogunuz Yoruma Açık mı?
"Bilgisayarınızın fişini taktınız mı?" gibi bir soru belki, ama önemsiz olduğunu söyleyemeyiz. Bütün blog platformlarında blogun yorumlara açık olup olmayacağına ilişkin bir ayar vardır. Blogunuzun yorumlara açık olduğundan emin olmadan okurlarınızı suçlamaya başlamayın :)

Blogunuzda Yorum Yapmak Kolay mı?
Kimi bloglara yorum yapabilmek için bloga üye olmanız gerekir, kimi başkaları, yalnızca Google kullanıcısı olmanızı ya da OpenId gibi bir sistem kullanarak giriş yapmanızı yeterli görür. Benim en sevdiklerim yorum yapmak isteyen kullanıcıdan hiçbir ön kayıt, giriş yapma zorunluluğu, vs. istemeyen bloglardır (Alet Kutusu gibi :)). Eğer okurlarınızın yorum yapmasını istiyorsanız, yorum yapma sürecini mümkün olduğunca kolaylaştırın. Kullanıcının yalnızca adını girerek (isterse web adresini de verebileceği biçimde) yorum yapabileceği sistemler kullanıcılardan daha fazla ilgi görür. Bunun dezavantajlı tarafı SPAM yorumlardır. Ama eğer blogunuzun ziyaretçi sayısı (hiti) yüksek değilse SPAM'den de fazla endişe etmenize gerek yoktur. Eğer hitiniz yüksekse blog platformları için geliştirilmiş SPAM önleyiciler (CAPTCHA, Akismet, vs.) yardımınıza koşacaktır.

Yazınızın İçeriği Yorumlanmaya Uygun mu?
Bir yazının yorum alıp almayacağı içeriğiyle de ilgilidir. Eğer "Blogger'da Nasıl Ziyaretçi Defteri Oluşturursunuz?" gibi bir konuyu ele almış ve teknik bir yönerge hazırlamışsanız fazla yorum almamanız da normaldir. Çünkü içerik belirli bir ihtiyaca karşılık gelmekte, kullanıcı da o ihtiyacını gidermek için yazıyı okuyup, ihtiyacını giderdikten sonra sitenizden ayrılmaktadır. Tartışmalı konularda yazacağınız denemeler, ilginç haberler üzerine yapacağınız yorumlar, politik konularda yapacağınız analizler yoruma her zaman daha açık olacaktır. Çünkü bu türden konularda okurlarınız da kendi kanaatlerini sizinle paylaşmak, size katılmadıkları noktaları açıklığa kavuşturmak, tartışmaya bir biçimde katkıda bulunmak eğiliminde olacaktır.

Yorumlara Karşılık Veriyor musunuz?
Okurlarınızın yaptığı yorumlara kişisel olarak karşılık veriyorsanız, onların katkısını önemsediğinizi, tartışmayı sürdürmek, genişletmek niyetinde olduğunuzu hissettiriyorsanız okurlarınız yorum yapmak, katkılarını artırmak konusunda daha istekli olacaklardır. Okurlarınızın blogları varsa, sizin de ilginizi çekenleri takip etmeniz, onlara yorumlarınızla katkıda bulunmanız, kısacası etkileşimi önemsediğinizi bir şekilde göstermeniz okurlarınızı yorum yapmak konusunda yüreklendirecektir.

Yazınızda Yorum Yapmayı Özendiriyor musunuz?

Yazdığınız yazıda -özellikle deneme türünden bir düşünce yazısıysa söz konusu olan- konuyu bütnü yönleriyle inceleyip bütün sorulara cevap vermek yerine yazının bazı yerlerinde açık uçlu sorular sormak, okurlara katkıda bulunmak üzere boş alan bırakmak, doğrulardan çok kanaatlerin söz konusu olabileceği alanlarda okurlarınızın kanaatlerini açıklamalarına zemin hazırlamak yazılarınızın yorumlanma ihtimalini artıracaktır. Elbette bu yöntem her türden içerik için uygun değildir, ama içerik izin verdikçe bu türden adımlar atmanızda yarar olabilir.

Bu listeye sizin de eklemek istediğiniz öğeler var mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder