Blogunuzu Okurla Buluşturmanın Yolları

Sıfırdan bir blog kurmaya karar verdiniz. Hazırlıklarınızı tamamladınız, yeterli gördüğünüz miktarda yazıyı (20-40) blogunuza gönderdiniz ve artık blogunuzun iskeletinin oluştuğunu, okurlarla buluşma vaktinin geldiğini düşünüyorsunuz. İşte blogunuzu okurlarla buluşturabilmeniz için yardımcı olabilecek ipuçları.

Benzer İçerikteki Bloglara Yorum Yazın
Blogunuzla benzer içerikteki, benzer alanda faaliyet gösteren ya da benzer bakış açısını paylaşan bloglara yorum yaparak söz konusu blogların yazarlarını ve okurlarınızı varlığınızdan haberdar edin. Ama bunu yaparken kendi reklâmınızı yaparcasına değil, o bloglardaki tartışmalara katılarak yapın. Eğer tartışılan konuda yazmışsanız, kendi yazdıklarınıza da link verebilirsiniz, ama bunu yalnızca linki vererek değil, yazınızdaki düşünceleri kısaca özetleyerek yapmanız okurların ilgisini daha çok çekecektir.

Benzer İçerikteki Forumlara Katılın
Forumlar artık eskisi kadar etkin olmasa da, pek çok alanda hâlâ çok önemli, doyurucu forumlar faaliyetini sürdürüyor. Bu forumlara üye olarak orada faaliyet göstermeniz, tartışmalara katkıda bulunmanız, blogunuza olan ilgiyi de artıracaktır. İmzaya izin veren forumlarda imzanızda blog adresinizi bulundurmanız, sizin foruma katkınızın yararlı olduğunu düşünen kullanıcıların blogunuzu da ziyaret etmesiyle sonuçlanacaktır.

Röportajlar Yapın
Görüşlerini önemsediğiniz kişilerle (meselâ benzer içerikteki blogların sahipleriyle) yapacağınız röpostajlar blogunuza olan ilginin artmasını sağlayacaktır. Hem röportaj okunması kolay ve eğlenceli bir tür olduğundan hem de söz konusu blog sahibi muhtemelen kendisiyle yapılan röportaja link vermek isteyeceğinden, röportajlar blogunuzun sadık okurlara kavuşması için etkin yöntemlerden biri olabilir.

Belirli Bir Yazı Frekansını Tutturun
Blogunuza ne kadar zaman ayıracağınızı önceden belirleyin. Blogunuzu en az haftada bir güncellemeye gayret edin. Sık güncellenen bloglar daha güncel tartışmalara müdahil olma olanağı sunduğundan ve kendini okura sık sık hatırlattığından okurlarınızın artmasına olduğu kadar var olan okur kitlenizin blogunuzu takip etmeye devam etmesine de yardımcı olacaktır.

Yazılarınızda Başka Blog Yazarlarıyla Etkileşime Girin

Başka bir blog yazarının bir yazısında savunduğu düşünceyi, sorduğu soruyu başlı başına bir yazıda ele almak iki blog yazısı arasında güçlü bir bağ kuracaktır. Bir yazıyı okuyanlar diğer yazıyı da okumak isteyeceklerdir. Eğer karşıdaki blog trackback, pingback gibi teknolojileri kullanıyorsa, yazdığınız blog post diğer yazının altında yorum gibi görüneceğinden diğer blogun okurlarının ilgisini çekme potansiyeli yüksek olacaktır. Eğer verimli bir tartışma başlatabilrseniz, karşınızdaki blog sahibinin de size karşılık verme, dolayısıyla blogunuzun tanınırlığına katkıda bulunma ihtimali artar.

Okurlarınızı RSS Konusunda Bilgilendirin
RSS, blog dünyası için çok şey ifade ediyor. Eğer okurlarınız RSS teknolojisi konusunda bilgi sahibi değilse, tutarlı bir okur kitlesine sahip olduğunuzdan bahsedebilmeniz mümkün değildir. Bu nedenle okurlarınızı blogunuzu nasıl takip edebilecekleri konusunda mutlaka bilgilendirin. Eğer teknoloji konusunda pek bilgi sahibi olmayan bir kitleye hitap ediyorsanız kullanıcılarınızın blog yazılarından eposta yoluyla da haberdar olabilmeleri için gerekli teknik altyapıyı kurmaktan çekinmeyin. (Bkz.: "Bir Blog Nasıl Takip Edilir?")

Hakkında ayrıntılı yazmaya gerek olmayan birkaç maddeyi daha buraya listelemekte yarar var:

  • Yazılarınızın başlıklarını doğru seçin ki yazılarınız arama motorlarında göründüğünde kullanıcıların ilgisini çekebilsin (Ayrıca bkz: "Etkili Başlık Kullanımı")
  • Okurlarınıza kaliteli içerik sunun ki yazılarınızın paylaşılma, yeni okurlarla buluşma olasılığı, okurlarınızın sizi sürekli takip etme artsın.
  • Kendi emeğinizin ürünü olan ve okurlarınızın hayatını kolaylaştıracak ücretsiz bazı servisler, ürünler (blog temaları, yardım hizmetleri, vb.) verin ki blogunuza dışarında verilen linklerin sayısı artsın.
  • Konuk yazarlara yer verin ki konuk yazarlarınızın yakın çevresi, varsa okur kitlesi sizin blogunuza da bir göz atsın.
Sizin de blog yazma deneyiminize dayanarak bu listeye eklemek istedikleriniz var mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder