Ekşi Sözlük Yazarlarını Takip Etmek Mümkün

Sevdiğiniz, seçtiğiniz, gönül verdiğiniz Ekşi Sözlük yazarlarını RSS yoluyla takip etmek artık mümkün. Ekşi Sözlük Yazar Takipçisi (bir Açık RSS hizmeti) yazarların entry'lerini RSS okuyucunuza kadar getiriyor. Bu postta uygulamanın kullanımı hakkında bazı ipuçları vermeye çalışacağım.

Ekşi Sözlük'ün yeni altyapısı yazar sayfalarının takibine ne yzaık ki izin vermiyor. Bu nedenle Ekşi Sözlük yazarlarını sözlük dışında takip etmenin şimdilik bir yolu yok (teknik olarak hâlâ mümkün, ama sunulmuş bir çözüm yok). Ayrıntılı bilgi için bkz. "Ekşi Sözlük Feed'leri" (dış link).


Bir ipucuyla başlayalım: Eğer Ekşi Sözlük yazarıysanız bu uygulamayı kullanarak kendi nickiniz için de bir RSS linki oluşturup bu RSS linkini blogunuza bağlayabilirsiniz. Böylece blog içeriğinizi de zenginleştirmiş takipçilerinizi Ekşi Sözlük entry'lerinizden de haberdar etmiş olursunuz.

Ekşi Sözlük Yazar Takipçisi'nin arayüzü oldukça basit; takip etmek istediğiniz yazarın Ekşi Sözlük nick'ini girebileceğiniz bir metin kutusundan ve uygulamayı çalıştırmak için kullanacağınız bir butondan ibaret. Örnek olarak feeling the blanks adlı kullanıcı içini bir RSS linki oluşturalım.

Kutucuğa feeling the blanks yazıp Run Pipe butonuna basıyoruz. Uygulama bir süre çalıştıktan sonra yazarın son entry girdiği başlıklardan örnekler göstererek sonuçlanacaktır.


Bazı durumlarda Yahoo, This Pipe ran successfully but encountered some problems: diye başlayıp (999 Unknown) diye biten bir hata veriyor (bkz. aşağıdaki ekran çıktısı). Eğer yazarın nick'ini doğru yazdığınızdan eminseniz bu hatayı dikkate almayın.
Eğer her şey yolunda gittiyse (ya da yukarıdaki hatayı aldıysanız) seçtiğiniz yazar için RSS linkiniz hazır demektir. Uygulamanın sunduğu seçenekleri kullanarak linki edinebilirsiniz ("Get as RSS" linkine sağ yıklayıp linki kopyalayabilirsiniz mesela).

RSS linkini RSS okuyucunuza eklediğinizde yazarın son entry girdiği başlıklardaki entry'ler RSS okuyucunuza getirilecektir. Aşağıda oluşturduğumuz linkin Google Reader'a eklenmiş halini görüyorsunuz:
Fark edeceğiniz gibi bu yöntemle oluşturacağınız bütün RSS'lerin adı Ekşi Sözlük Yazar Takipçisi olarak görünecek. Bu nedenle ilk yapılması gereken şeylerden biri RSS'in adını değiştirmek olmalı. Buradaki örnek için ES: feeling the blanks ya da ek$i: feeling the blanks gibi yeniden adlandırılmalar önerilebilir.

Yazarın bundan sonra yazacağı bütün entry'ler RSS okuyucunuza düşecektir, fakat güncelleme sıklığının çok yüksek olmasını beklemeyin. Yahoo Pipes'ın uygulamayı çalıştırma ve RSS okuyucunuzun linki sorgulama sıklığına bağlı olarak yazarın entry'lerine ulaşabileceksiniz.

Uygulamayla ilgili kısa bir açıklamaya Açık RSS'in proje blogundan ulaşabilirsiniz (Ekşi Sözlük Yazar Takipçisi).

Açık RSS'in başka hizmetlerine göz atmak isterseniz Açık RSS Kütüphanesi tam size göre.

4 yorum:

  1. ekşisözlük'ün yapısı, kutsal kitaplardan kopya edilmiş aslında.kutsal kitaplardaki sureler, sözlükteki sol frame'de akan başlıklara tekabül ediyor. ayetler ise başlıklarda sıra sıra numaralandırılmış kısa entrylere denk düşmekte. yani sözlüğün başlıkları sure, entryleri ayet niteliğinde gibi. zaten ilgi çekici yönü de burada. slogan olarak "kutsal" bilgi kaynağını seçmiş olması da belki bu mevzu ile ilgilidir.

    YanıtlaSil
  2. Her ne olursa olsun, güzel bir web sitesi. Kurucusunu tebrik etmek lazım.

    YanıtlaSil
  3. Yahoo nasil okunur beyler

    YanıtlaSil