Dropbox + uTorrent = Rahatlık

Dropbox, en popüler dosya yedekleme ve paylaşım araçlarından biri. Bilgisayarınızdaki çok önemli dosyaları yedeklemek için ya da bazı dosyaları eposta hesabınızı şişirmeden paylaşabilmek için ideal bir çözüm. Ücretsiz hesapla gelen 2GB'lık alan belki müzik dosyalarını arşivlemek için yeterli değil, ama önemli dokümanlarınızı (meselâ tez çalışmanızı), başka bilgisayarlarda da ihtiyaç duyacağınız başka dokümanları kopyalamak için yeter de artar bile.

Dropbox'ın en önemli özelliklerinden birisi de iki bilgisayar arasında dosya senkronizasyonu sağlaması. Dropbox hesabınıza gönderdiğiniz her şey, uygulamanın kurulu olduğu bütün bilgisayarlarda senkronize edildiğinden sürekli doküman kopyalama ya da epostayla doküman gönderme gibi sıkıntılar da büyük ölçüde ortadan kalmış oluyor. Bu postta, Dropbox ile BitTorrent programınız arasında entegrasyon sağlamak üzerinde duracağız. Böylece evdeki bilgisayarınızdan uzakta da olsanız, BitTorrent uygulamanızın istediğiniz torrent dosyalarını indirmesini sağlayabilirsiniz.


Gerekenler
Bu postta yazanları uygulayabilmek için bilgisayarınızda Dropbox ve uTorrent kurulu olmalı (başka torrent programlarının da benzer özellikleri olabilir).

Ayarlar
İşe Dropbox klasörünüzün içinde torrentler için yeni bir klasör yaratarak başlayalım. Bu klasöre torrent adını verelim (sizin daha yaratıcı olmamanız için hiçbir sebep yok tabii ki). Daha sonra, uTorrent uygulamasını açarak uygulamanın sürekli olarak bu klasörü izlemesini, buraya yüklenecek yeni torrent dosyası olursa onu indirmeye başlamasını sağlayalım.

Bunun için Options > Preferences > Directories adımlarını izleyerek uTorrent'in klasör ayarlarını açalım. Bu ekranda en altta bulunan Automatically load .torrents from: ifadesinin yanındaki kutucuğu işaretleyerek buraya bilgisayarımızdaki Dropbox torrent klasörünün adresini yazalım (sağdaki butona tıklayarak klasörü seçmeyi de tercih edebilirsiniz.)


Gereken her şeyi yapmış olduk. Bu sistemin nasıl kullanılacağını da bir örnek üzerinden açıklamaya çalışalım. (Evdeki bilgisayarımızın o bilgisayardaki uTorrent programının sürekli açık olduğunu varsayıyoruz.)

Diyelim işyerinde Ubuntu'nun yeni versiyonunun çıktığı haberini aldık. Evdeki bilgisayarda bir an önce denemek istiyoruz. Ubuntu'nun alternative downloads sayfasından indirmek istediğimiz versiyonun .torrent dosyasını (diyelim ki ubuntu-10.10-desktop-i386.iso.torrent) bilgisayarımıza indirelim. Bu dosya, yalnızca torrentle ilgili bilgileri barındırdığından küçük bir dosyadır (28 KB). Şimdi bu dosyayı işyerindeki bilgisayarımızda kurulu olan Dropbox torrent klasörüne kopyalıyoruz. Bu kopyalama tamamlandıktan kısa süre sonra Dropbox evdeki bilgisayarımızla senkronizasyonu sağlayacağından açık bulunan uTorrent programı yeni eklenen .torrent dosyasını fark edip indirme işlemini başlatacak. Böylece eve vardığımızda .torrent inmiş olacak.

Eğer evdeki bilgisayarınız sürekli açık kalmıyorsa bile bu düzeni kurmakta yarar olabilir. Böylece aklınıza gelen torrentleri bir köşeye not etmek yerine uTorrent programınızın indirme kuyruğuna ekliyor olacaksınız. Evdeki bilgisayarınızda uTorrent programını açtığınızda o klasöre eklediğiniz bütün torrenler indirilmeye başlanacak.


Not: Özgün fikir Lifehacker'da yayınlanmış (link). Biraz ayrıntılandırarak paylaşmak istedim.

1 yorum:

  1. Online dosya paylaşımı için box.net'te iyi bir alternatiftir. http://www.webyazilari.com/web-siteleri/online-dosya-paylasimi/ adresinde kullanımı ile ilgili bir yazı yazmıştım.

    Özellikle ortak çalışma ortamları için sunduğu doküman ve forum yapısı çalışma verimliliğini artırmakta yardımcı olmaktadır.

    YanıtlaSil