Neler Yazmalı?

İlgilendiğiniz, bilgi sahibi olduğunuz konuda düşünce ve duygularınızı nasıl, hangi yolla dile getirebileceğinizden emin olmayabilirsiniz. Bu yazıda, bir blog yazısı hazırlarken ne gibi biçimler kullanılabileceğini ele alıyoruz. Ortaokul ve lise yıllarındaki kompozisyon ödevlerinden aklınızda çok şey kalmışsa bile buradaki biçim örneklerinin ilginizi çekeceğini tahmin ediyoruz.

Kılavuz
İngilizcede “How-to” olarak da bilinen, bir işin nasıl yapılacağını bilmeyenlere adım adım açıklayan, görsel malzeme açısından zengin yazılar hazırlayabilirsiniz. Hâkim olduğunuz konudaki bilgilerinizi başkalarına aktarmanın, yararlı içerik hazırlamanın en güzel yollarından biri çeşitli konularda kılavuzlar hazırlamaktır. “Bir Blog Nasıl Takip Edilir” yazısı bu konuda tipik bir örnektir. Yemek tarifi blogları, bilgisayarda neyin nasıl yapılacağını anlatan teknik bloglar bu türün güzel örnekleriyle doludur.

Açıklayıcı Makale
Bilgi sahibi olduğunuz bir konuda tanımlayıcı bir makale yazzmayı deneyebilirsiniz. Wikipedia’nın içeriğini oluşturan ansiklopedi maddeleri, bu yazı dizisinin ilk yazısı “Blog Nedir?” gibi postlar, herkesin bilgi sahibi olmadığı karmaşık konularda yazılan örnekli yazılar kullanıcıların ilgisini çekebilir, bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcıları blogunuza çekmenizde size yardımcı olabilir.

Bir blog post yazarken, üzerine o anda fazla derinleşmek istemediğiniz bir konuda Wikipedia gibi tanımlayıcı içerik barındıran sitelere link vermeniz elbette doğru ve gerekli bir şeydir, ama eğer link verdiğiniz kavram blogunuzun “niş”iyle de yakından ilgiliyse, belki o kavrama biraz zaman ayırıp hakkında açıklayıcı ve tanımlayıcı bir blog post kaleme almanız daha iyi olacaktır. En azından, okurlarınızı blogunuzdan dışarı yönlendirmeden bilgilendirme şansına sahip olmuş olursunuz.

Kendi Geliştirdiğiniz Bir Görüşün Sunumu
Bazı konular, her bireyin üzerine görüşler oluşturup bunları diğerleriyla paylaşmasına olanak sağlar. Politika, spor, magazin gibi konularda oluşturduğunuz kendinize ait bir görüşü, bir hipotezi ya da bir öngörüyü okurlarınızla paylaşabilir, onların o konudaki görüşlerini sorabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta dile getirilen görüşün özgün olması, okurların sık sık karşılaşmayacağı türden bir öngörüyü içermesidir.

Yazı Dizisi
Yazı dizileri, geniş bir konuyu alt kategorilere bölerek ufak lokmalar halinde sundukları için bilgi sahibi olmak isteyen okurlara çok şey vaadederler. Her biri dar bir konuya odaklanan (bkz.: “Bir Konuya Bir Başlık”) ama bir araya geldiklerinde karmaşık bir meseleyi irdelemeyi başaran yazı dizileri, konunun her yönüyle ilgilenmeyen ama bazı yanları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen okurların da aradıklarına daha kolay ulaşmalarını sağlayacaktır.

Rapor
Rapor, kolaylıkla tahmin edilebileceği gibi blogda doğrudan yayınlanabilecek türden bir içerik değildir. Kullanıcının dikkatini uzun süre toplamasını gerektiren, veriler üzerinde uzun uzun açıklamalar yapan 4-8 sayfalık bir raporu blog post olarak hazırlamak pek anlamlı bir iş değildir. Ama, hazırladığınız bir raporu (ya da küçük bir e-kitabı) kısa bir sunumla okurlarınızın ilgisine sunabilirsiniz. Konuyla yakından ilgilenen okurlarınız raporu indirip (PDF formatında) uygun buldukları bir zamanda okuyacak, yararlı görürlerse ilgilenebilecek başkalarıyla da paylaşmak isteyeceklerdir. Bu nedenle rapor, ilk anda çok uygun görünmese de doğru biçimde kullanıldığında blogunuzun okurlarını memnun edecek, blogunuza okur kazandıracak bir yazı formatıdır.

Liste
Sık kullanılan gönderi formatlarından biri de listelerdir. Listeler kolayca okundukları, şöyle bir göz gezdirildiğinde içeriğini hemen ele verdikleri için hem yazarlar hem de okurlar tarafından sevilirler. “Okunurluğu Artırmak İçin 12 İpucu”, Falancayı Geliştirmenin 10 Yolu, vb. başlıklar liste biçimine verilebilecek örneklerdir. Okumakta olduğunuz bu yazıyı da bir listeleme yazısı olarak değerlendirmek mümkün. Okurlar listeleri okumayı sevdikleri kadar paylaşmayı da severler, bu nedenle, eğer başarılı listeler hazırlayabiliyorsanız blogunuza okur kazandırmak konusunda da ciddi adımlar atıyorsunuz demektir.
Blog Yazarken

1 yorum:

  1. Yazınız gerçekten çok anlamlı. Bu konuda bir metablog'da ben yazıyorum. Umarım ziyaret edersiniz.

    YanıtlaSil